avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mei divorțează. Cui i se cuvin bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mei divorțează. Cui i se cuvin bunurile din căsătorie, dacă unele sunt pe numele tatălui meu?

Buna ziua.
Autoturismul este pe numele tatalui meu. Casa este tot pe numele lui, dar a fost facuta in perioada casatoriei, pe pamantul din partea parintilor mamei, dar la contractul de vanzare-cumparare, este numele tatalui meu.
Eu mai am un frate, iar mama vrea sa divorteze fiindca tata a inselat-o.
Cum se vor imparti bunurile? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Despre ce contract de vanzare-cumparare vorbim? Adica bunicii materni au vandut terenul catre tatal dvs?
Da.
Când trăiau, au decis să le dea alor mei teren pentru construcția casei, așa că au făcut act de vânzare-cumpărare acum vreo 23-24 de ani. Vânzătorul a fost bunicul, iar cumpărătorul, tata. Părinții din partea mamei sunt decedați.
Mașina și casa sunt trecute pe numele lui.
El a mai fost însurat înainte, iar fosta lui nevastă de atunci i-a păstrat numele. Ea mai are un fiu.
În caz de ceva, au cumva dreptul și ceilalți din cauză că și-au păstrat numele?

Cornelia Dayes a scris:

Despre ce contract de vanzare-cumparare vorbim? Adica bunicii materni au vandut terenul catre tatal dvs?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt cateva ipoteze posibile acolo, luati actele si mergeti la un avocat pentru consultatie. Dupa decesul tatalui dvs, copilul din casatoria anterioara (indiferent ce nume poarta) are exact aceleasi drepturi de mostenire ca si dvs, sunteti frati cosangvini pentru aceasta ipoteza. Faptul ca fosta sotie inca ii poarta numele nu are relevanta in ce o priveste, aceasta nu mai are drepturi succesorale. Ar mai putea avea drepturi doar asupra bunurilor dobandite in timpul acelei casatorii daca nu s-a facut inca partajul.

In ce priveste terenul, daca vanzarea de la bunici s-a facut in timpul casatoriei parintilor dvs, terenul a devenit bun comun al acestora. Daca a fost inainte de casatorie, ar fi bun propriu al tatalui dvs.

In ce priveste casa, pare sa fie bun comun al sotilor daca acestia au construit-o in timpul casatoriei (ar fi interesant de vazut si autorizatia de constructie precum si alte acte care i-au urmat) si indiferent daca doar unul sau ambii soti pot dovedi ca au avut venituri din salarii in perioada respectiva. Cotele in care detin sunt alta discutie si vor trebui dovedite in instanta.

Mama dvs poate introduce actiune de divort oricand. Inteleg ca au fost casatoriti mai mult de 20 de ani, in cazul cand se demonstreaza vina exclusiva a tatalui pentru destramarea casniciei, mama ar putea obtine prestatie compensatorie. Instanta poate atribui orice ca prestatie compensatorie, renta viagera, o suma globala, transferul unei proprietati, instituirea uzufructului viager, etc.

Este o actiune in instanta pe care nu ar trebui sa o promoveze fara avocat, sunt prea multe de pierdut
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
CaraD, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei, se prezuma ca fiecare sot a avut o contribuție egală (prezumție care in instanta, poate fi răsturnată prin orice mijloc de proba care dovedește daca un sot a avut o contribuție mai mare de jumatate).
Ideea e ca depinde ce va decide instanța. Exista 2 variante:
1. Se partajeaza imobilul efectiv, casa, terenul se împarte în 2 loturi, fiecare fiind ulterior proprietar exclusiv pe lotul sau.
2. Imobilul este atribuit integral unuia dintre soti, cu obligația de a achita celuilalt sot o sulta.
Dacă se întâmplă varianta 1 si tatăl dvs decedeaza, la succesiune vin toti copiii acestuia, indiferent de relația/căsnicia din care provin, urmând ca lotul sau să se împarte în cote parti egale. La fel si daca se intampla varianta 2 si tata nu cheltuiește banii pana la deces.
Dacă la data decesului va fi divorțat, nici fosta sotie, nici mama dvs nu vor mai avea nici un drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Intrebarea se refera la divort, nu la deces. La divort se considera bunuri comune, chiar daca la cumparator este doar numele tatalui. Casa si masina se impart in mod egal intre soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)
Parere mostenire NyteX NyteX Problema este mai complexa si nu ma pricep mai deloc. Situatia sta in felul urmator: Bunicul meu este bolnav grav (posibil cancer) si vrea sa imi lase pe ... (vezi toată discuția)