avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ce pot sa fac sa mi recuperez banii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ce pot sa fac sa mi recuperez banii

pe 21 august 2009 s a facut o perchezitie la mine acasa deoarece fiul meu minor era acuzat de furt si talharie,la aceea perchezitie mi au fost cofiscate mai multe bunuri si o suma de bani.In instanta fiul meu a fost condamnat dar despre bunurile si bani confiscati nici nu s a vorbit,am fost la parchetul general si am depus o cerere de restituire a bunurilor si nu am primit nici un raspuns de 6 luni decand am depus cererea de restituire,acum o luna am primit un telefon de le politistul care se ocupa de caz si m a chemat sa mi ridic bunurile,dar nu si bani.Intreband ul de ce nu si bani a zis ca nu vrea dl procuror ,m am dus iar si am depus o alta cerere de restituire si nu am primit nici un raspuns,ba chiar m am dus la usa biroului dl procuror si acesta mi a zis sa astept raspuns prin posta si ca discutia mea cu dansul s a incheiat.Ce sa fac,cui sa ma adresez ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 01:39, 3 Octombrie 2010
Luati legatura cu procurorul de caz, intr-adevar procurorul dispune restituirea bunurilor insa depinde de situatie pentru ca exista si masurile asiguratorii care se pot lua pe parcursul procesului penal.
Iata dispozitiile:
Art. 163: Masurile asiguratorii

(1) Masurile asiguratorii se iau in cursul procesului penal de procuror sau de instanta de judecata si constau in indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile si imobile, in vederea confiscarii speciale, a repararii pagubei produse prin infractiune, precum si pentru garantarea executarii pedepsei amenzii.

(2) Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului si ale persoanei responsabile civilmente, pana la concurenta valorii probabile a pagubei.

(3) Masurile asiguratorii pentru garantarea executarii pedepsei amenzii se iau numai asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului.

(4) Nu pot fi sechestrate bunuri care apartin unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, precum si cele exceptate de lege.

(5) Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua la cererea partii civile

(6) Luarea masurilor asiguratorii este obligatorie:

b) in cazul in care cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.

Art. 164: Organele care aduc la indeplinire masurile asiguratorii

(1) Ordonanta de luare a masurii asiguratorii se aduce la indeplinire de catre organul de urmarire penala care a luat masura.

(2) Incheierea instantei judecatoresti prin care s-a dispus luarea masurii asiguratorii se aduce la indeplinire prin executorul judecatoresc.

(3) Masurile asiguratorii dispuse de procuror sau de instanta de judecata pot fi aduse la indeplinire si prin organele proprii de executare ale unitatii pagubite, in cazul in care aceasta este una dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal.

(4) In cazurile in care urmarirea penala se efectueaza de catre procuror, acesta poate dispune ca masura asiguratorie luata sa fie adusa la indeplinire de catre secretarul parchetului.

Art. 165: Procedura sechestrului

(1) Organul care procedeaza la aplicarea sechestrului este obligat sa identifice si sa evalueze bunurile sechestrate, putand recurge in caz de necesitate si la experti.

(2) Bunurile perisabile, obiectele din metale sau pietre pretioase, mijloacele de plata straine, titlurile de valoare interne, obiectele de arta si de muzeu, colectiile de valoare, precum si sumele de bani care fac obiectul sechestrului, vor fi ridicate in mod obligatoriu.

(3) Bunurile perisabile se predau unitatilor comerciale cu capital majoritar de stat, potrivit profilului activitatii, care sunt obligate sa le primeasca si sa le valorifice de indata.

(4) Metalele sau pietrele pretioase ori obiectele confectionate cu acestea si mijloacele de plata straine se depun la cea mai apropiata institutie bancara competenta.

(5) Titlurile de valoare interne, obiectele de arta sau de muzeu si colectiile de valoare se predau spre pastrare institutiilor de specialitate.

(6) Obiectele prevazute in alin. 4 si 5 se predau in termen de 48 de ore de la ridicare.
Daca obiectele sunt strict necesare urmaririi penale, depunerea se face ulterior, dar nu mai tarziu de 48 de ore de la rezolvarea cauzei de catre procuror, dupa terminarea urmaririi penale.

(7) Obiectele sechestrate se pastreaza pana la ridicarea sechestrului.

(8) Sumele de bani rezultate din valorificarea facuta potrivit alin. 3 si 7, precum si sumele de bani ridicate potrivit alin. 2, se consemneaza, dupa caz, pe numele invinuitului, inculpatului sau persoanei responsabile civilmente, la dispozitia organului care a dispus instituirea sechestrului, caruia i se preda recipisa de consemnare a sumei, in termen de cel mult 3 zile de la ridicarea banilor ori de la valorificarea bunurilor.

(9) Daca exista pericol de instrainare, celelalte bunuri mobile sechestrate vor fi puse sub sigiliu sau ridicate, putandu-se numi un custode.



Ultima modificare: Duminică, 3 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de constituire ca parte civila intr-un proces penal sammy44 sammy44 Buna ziua .Va citez dintr-o ordonanta ( din 06.08.2007) data de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti : ,, Prin procesele - verbale ... (vezi toată discuția)
Recuperare bunuri ridicate in urma unei perchezitii danield11 danield11 Mentionez ca in urma cu cca doua luni m-am confruntat cu o perchezitie domiciliara si una auto fiind invinuit ca fac parte dintr-o retea de traficanti de ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal de indisponibilizare romanu23 romanu23 In baza carui art. din C.p.p. se face indisponibilizarea unui auto.? Si cine o poate dispune? (vezi toată discuția)