avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de concediere sau preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de concediere sau preaviz?

Sunt si eu in situatia in care odata reintoarsa din C.I.C,sa ma astept la concediere individuala,pe motivul desfiintarii postului.Am tot citit si pe forum si in Codul Muncii,dar nu reusesc sa inteleg ce se emite mai intai:preavizul,sau decizia de concediere care contine preavizul?Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 21:48, 4 Noiembrie 2010
in primul rand tb sa se faca decizia de incetare a suspendarii, eventual act aditional de marire a salariului daca aveti un salariu mai mic decat cel obligatoriu pt functia dvs. sau poate il aveti deja actualizat, apoi este obligatoriu preaviz de minim 20 zile in cazul concedierii pt motive ce nu tin de persoana salariatului( nu se poate face concediere pentru necorespundere profesionala timp de 6 luni din CIC) si apoi decizia de concediere dupa expirarea termenului de preaviz. vedeti ca in aceasta perioada aveti niste drepturi( 4 ore pe zi pentru cautarea unui loc de munca, si plata pentru norma intreaga a salariului) aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu daca nu aveti altceva prevazut in contractul colectiv de munca.
Sunt doua situatii, ambele legale :
1. Se emite mai intai instiintarea de preaviz si apoi decizia de concediere.

2. Se emite decizia de concediere inainte de intrarea in preaviz. In acest caz, decizia va cuprinde si data de inceput a preavizului .
preavizul este doar o idee practica probabil pentru ca este greu sa se mai faca eventual o decizie de incetare a c.i.m. la finalul preavizului desi este de ajuns decizia de concediere pentru a fii mentionata in carnetul de munca.
Multumesc si scuze pt acel emoticon,cred ca din greseala l-am selectat...Ma rog,

as mai vrea sa stiu daca in caz de preaviz mai pot negocia cu angajatorul anumite drepturi ce s-au acordat salariatilor ce au dorit sa plece ''voluntar''(s-a practicat la noi in companie').Stiu ca daca se emite decizia,nu se mai poate face nimic,sau se poate contesta?Trebuie semnata si de angajat?
Si fiindca ati adus vorba de salariu,pe perioada cat am fost (mai sunt inca)in CIC,s-au obtinut indexari,una in 2009,alta in august 2010,au trecut si bonusul in salariu(la cei ce avea un bonus permanent,e si cazul meu),astfel ca am primit fluturasi cu salariul de baza majorat cu aceste demersuri,dar cand a venit vorba sa calculeze diferenta la indemnizatia de mama(conf.CCM pe unitate)aferenta lunilor iulie-sept(de cand dnul Basescu a hotarat reducerea indemnizatiei cu 15%),nu au tinut cont de salariul majorat ci de salariul avut la plecare,spunandu-mi ca nu se opereaza pe cartea de munca ,atata vreme cat salariata este in CIC(????),iar de bonus au spus ca nu am act aditional semnat(consider ca nu e vina mea??),asa ca vor calcula si vira la salariul de baza din 2008:O.Ce parere aveti?Mie mi se pare o flagranta incalcare a dreptului,chiar un furt pe fata....
Nu ma poate nimeni ajuta cu o parere legat de nedumeririle mele?

Alte discuții în legătură

Corectare decizie inregistrata azi la itm carodum63 carodum63 Buna seara, Dintr-o mare graba am intocmit o decizie de incetare a CIM eronat, mai precis am gresit numarul /data contractului care inceteaza. Va rog, din ... (vezi toată discuția)
Demisia ContSters239713 ContSters239713 ce acte tre 'sa-mi elibereze fostul angajator de la fostul loc de munca si in cat timp in conditiile in care demisia a fost cu acordul partilor? (vezi toată discuția)
Divort la notar , cu minor nascut inainte de casatorie maria_rbz maria_rbz Buna ziua as dori daca se poate sa imi raspunda cineva care stie noua lege , se poate divorta la primarie sau notar daca avem copil impreuna dar el este ... (vezi toată discuția)