avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj daca sunt student
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj daca sunt student

Buna ziua! Sunt studenta la zi, in anul 3 la universitate de stat, dar nu sunt la buget, si nu am fost niciodata.In tot acest timp am lucrat cu norma intreaga, am doi ani si cateva luni de vechime. Din pacate firma e pe punctul de a face restructurari si va da o parte din angajati in somaj. Doresc sa stiu daca beneficiez de ajutorul de somaj, in conditiile in care eu mai sunt inca studenta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelina19 , utilizator 12:52, 6 Octombrie 2010
regula este de acordare a indemnizatiei de somaj dupa finalizarea studiilor....
Atata timp cat ati avut venituri si stagiul minim de cotizare necesar , nu conteaza ca sunteti in continuarea studiilor si veti primi indemnizatie de somaj.
avocat Cristina Popescu
Daca ati devenit somer in urma concedierii (deci ati avut un CIM) veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Buna ziua!
Va rog din suflet daca puteti sa imi postati articolul din lege unde scrie ca am dreptul la somaj daca sunt inca studenta, desi am fost angajata timp de doi ani si am lucrat cu norma intreaga in acelasi timp ce faceam si facultatea la zi. Am sunat la ANOFM si o doama de acolo mi-a zis ca nu am dreptul la somaj pentru ca sunt studenta, dar atat timp cat eu am fost angajata, niciodata nu am beneficiat de drepturile de student peste tot eram tratata ca un angajat, iar acum nu mai cand ar trebui sa beneficiez de somaj sunt student :( nu mi se pare deloc corect! De aceea va rog mult daca ma puteti ajuta! Va multumesc din suflet!
1. Sa-i spuneti doamnei de la AJOFM ca nu are dreptate. Dvs. va incadrati la urmatoarea prevedere din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Daca doamna de la AJOFM se refera la urmatoarea prevedere din Legea 76/2002:
Art.42...
(2) Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.

sa-i spuneti ca aceasta se refera la absolventii care solicita somaj in aceasta calitate (de absolvent).
3. Daca veti fi refuzata in continuare atunci sa cereti un raspuns in scris cu motivarea legala a refuzului si ii puteti actiona in judecata.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj costicul costicul O prietena a lucrat la o firma din data de 03.11.2010 -11.03.2011 cu norma intreaga iar din 12.03.2011-01.10.2013 cu jumatate de norma. Beneficiaza de somaj? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si venituri din inchirierea unui imobil nirdoc nirdoc Intrebarea este urmatoarea : am dreptul ( conform Legii 76/2002 si Normelor metodologice de aplicare) la INDEMNIZATIE de somaj in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj dupa absolvirea facultatii daca pe timpul studiilor am intrat in somaj conf art 65 c. muncii? Maior_Renata Maior_Renata As dori sa aflu daca beneficiez de indemnizatie de somaj in cazul in care sunt proaspata absolventa de studii superioare. In timpul facultatii am lucrat dar ... (vezi toată discuția)