Am o intrebare referitoare la modul de plata a contributiilor catre stat:cas, somaj si pensie (daca este cazul) in cazul contractelor de colaborare (fara a fi PFA). Mentionez ca nu mai lucrez cu carte de munca de o luna, avand doar 2 contracte de colaborare cu o institutie de invatamant superior si cu o alta firma tot din domneiul privat. Contractul cu firma de inv superior l-am avut si pe perioada cat am fost angajata cu carte de munca si am completat declaratia de venit in mai 2010.
Acum nu stiu exact cum tb sa procedez , nu am auzit decat opinii diferite si as dori sa primesc un raspuns avizat.
Daca nu sunteti PFA, contractele de colaborare incheiate de dvs. se supun prevederilor Codului Civil. Conform OUG 82/2010, pentru veniturile obtinute in urma derularii contractelor incheiate pe baza prevederilor Codului Civil, platitorul de venit (firmele cu care dvs. colaborati) are obligatia de a calcula, retine si plati contributiile sociale aferente acestor venituri (CAS, CASS si somaj), precum si impozitul pe venit.
Multumesc mult pentru raspuns.
Voiam sa mai intreb si ce se intampla daca devin eu PFA si inchei un contract de colaborare cu o alta firma, platesc eu tot ce trebuie sau depinde cum ne intelegem?
Perioadele de colaborare se trec in cartea de munca sau nu? Dar perioadele in care se lucreaza cu contract drepturi de autor?
Va rog astept un raspuns
Contract de colaborare
koeni
Un PFA presteaza servicii pe baza contractului de colaborare unui alt PFA. Contractul de colaborare intra sub incidenta OUG 82/2010. Adica platitorul de venit ... (vezi toată discuția)