Eu si fratele meu suntem copropietari pe o mostenire avand act de succesiune cu cota de 1/2. El a mai ridicat o constructie in 1998 formata din o camera, baie, bucatarie si hol , fara autorizatie. El vrea sa iasa din indiviziune. Eu nu vreau decat daca se demoleaza acea cladire devenind astfel pe teren ce este in actul e succesiune.
Intrebari:
1.Poate fi demolata cladirea fara autorizatie inainte de iesirea din indiviziune? Cum?
2.Este obligatoriu ca si celalalt copropietar sa fie de acord cu iesirea din iniviziune?
3.Cine plateste taxele de judecata?
4.Locuind in spatele curtii, care este latimea minima de alee ce este obligat sa o permita pentru iesire la strada?
5.expertul in cadastru si topo daca face un act cadastral este obligat sa treaca si constructia fara autorizatie?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
1.cladirea nu poate fi demolata fara autorizatie si plus ca nici nu sunteti dumneavoastra proprietar pe ea
2.nu este obligatoriu ca si celalalt coproprietar sa vrea sa iesiti din indiviziune
3.taxele le plateste cel care deschide dosarul
4.drept de servitutte de trecere=2 m
5.expertul topometrist are treaba cu terenul . el doar precizeaza ca pe teren se afla si o constructie dar nu evalueaza si imparte constructia, ci numai terenul
În Monitorul Oficial al României Partea I nr. 451 din 2.07.2010 s-a publicat Ordonanța de Urgență nr. 64/2010 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
Prin această ordonanța de urgență s-au creat premisele intabulării construcțiilor edificate până în anul 2001 fără autorizație de construire, în vederea introducerii acestora în circuitul juridic civil prin înscrierea în cartea funciară, în baza certificatului emis de primar prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, precum și în evidențele fiscale. Prin această reglementare cetățenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate pe terenul lor fără a mai promova acțiuni în instanțele de judecată.
1. nu se poate darama o cladire fara autorizatie, cu mentiunea ca nu sunteti proprietarul acesteia.
2. chiar daca coproprietarul nu este de acord cu iesirea din indiviziune, exista o dispozitie in codul civil care spune ca nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune.
3. taxa judiciara de timbru si timbru judiciar le plateste reclamantul, cel care inainteaza actiunea.
4. latimea minima este de 4ml
5. expertul cadastrist - topo este obligat sa treaca in expertiza ceea ce constata la fata locului.
Mi se pare ciudat ca antevorbitorii pun problema existentei unei autorizatii de demolare in conditiile edificarii contructiei ilegal , fara autorizatie de constructie ...
Daca nu picati la intelegere cu privire la impartirea bunurilor ( terenului in speta) singura solutie o va reprezenta o actiune judecatoreasca ...avand ca obiect iesirea din indiviziune . Taxele efectuate cu judecata vor cadea in sarcina partii care pierde procesul daca s-a solicitat acest lucru prin actiunea judecatoreasca , initial fiind suportate de reclamant .
Partaj judiciar
SPavel
Buna ziua !
Sunt coproprietarul unui imobil (casa) cu doua apartamente , in acelasi corp de cladire .Se poate impartii cladirea si terenul aferent , celor ... (vezi toată discuția)