avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Hotararea 845 si 845Bis a Consiliului UNBR
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Hotararea 845 si 845Bis a Consiliului UNBR

extras...Începând cu 01 octombrie 2010 cuantumul indemnizaţiei pentru
creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu
handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, este de 40% din venitul de referinţă
pe profesie.
Am crezut ca avocatii au mai multe minte decat cei de la guvernare...pana la aparitia acestor hotarari. Credeam ca noi decidem cum sa ne fie noua bine, noua tuturor, nu doar anumitor categorii.... #-o
Nu vreau sa stau si sa ma plang :(( ca nu voi mai lua indemnizatia pentru cresterea copilului, ci vreau sa fac ceva pentru a ataca aceste hotarari. Fiind noua in profesie :">, nu am experienta pe contencios-administrativ si as dori indrumari, sfaturi, jurisprudenta.
Cat mai repede posibil pentru a fi in termen.
Multumesc anticipat colegilor si tuturor celor care veti contribui
Subscriu. Am citit si eu saptamana asta minunatele hotarari...si m-am minunat... In schimb, ti se cere sa fi platit cota la Barou cel putin 12 luni inainte sa faci bebe...
Am vorbit cu o colega care un bebe de aproape 1 an. Mama singura. Stiind ca vin vremuri grele, cu 1 an inainte sa nasca a tras din greu si a platit sume mari la barou in fiecare luna.
Primea vreo 2000 de lei pe luna dupa ce a nascut, plus 800 de lei de la Stat, ca isi platise si asigurarile la stat. Acum au anuntat-o de la Barou va primi doar 880 de lei (40% din venitul de referinta de 2.200 lei) de la Barou si ramane si fara indemnizatia de la stat ! E disperata. I-a venit de plata impozitul pe anul trecut, in care a tras tare si a avut venituri mai mai, si are de platit vreo 7000 de lei. N-a avut de unde si penalitatile se aduna in fiecare zi. Acum se gandeste ce sa faca cu cei 880 de lei. Sa il hraneasca pe bebe sau sa plateasca impozitul, in rate??!!
E o grea lovitura data mamelor avocat. Si e clar ca eu, una, nu mai platesc nimic la stat, ca nu merita daca Baroul, unde sunt obligata sa platesc lunar, ca altfel se lasa cu excluderi, n-o sa-mi mai dea nimic daca iau ceva de la Stat (a, pardon, imi da diferenta daca Statul da mai putin... !! ha ha ha )

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Nu stiu daca ai legitimarea procesuala daca nu ai un interes personal. Ar fi bine sa actionez cu scopul prevazut in art 36 a noul codul de procedura civila, sau sa fac o cerere pentru sa apar un interes personal. In orice caz, nu cred ca sa ajung prea departe: art 63 Legea 51/1995, al q si r.

De alta parte, rezultă că
"avocaţii sunt asiguraţi de 2 ori prin efectul legii:
- o dată prin sistemul propriu de asigurări sociale al avocaţilor, astfel cum este reglementat de Legea 452/2001, OUG 221/2000, Statutul şi Regulamentul CAA, şi pentru care avocatul achită lunar o cotă;
- a doua oară prin efectul OUG 158/2005 care instituie obligativitatea plăţii procentului de 0,75% aplicat asupra veniturilor supuse impozitului pe venit.
În concluzie, avocatul care respectă toate dispoziţiile din cele 2 acte normative şi toate obligaţiile prevăzute în aceste două acte normative , concomitent cu datoriile către sistemul propriu de asigurări poate beneficia de două indemnizaţii de incapacitate temporară de muncă şi după caz concediu pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani .
Consiliul de Conducere al CAA",


Art. 5 a OU nr 221/2000 stabilesc ca Casa de Asigurari a avocatilor stabilesc modul de constituire a bugetul... si destinatia pe baza Statutului Casei de Asigurari a avocatilor.

Statutul Text modificat de Congresul Avocaţilor prin Hotărârea nr. 7 din 21 iunie 2008 dispune:

ART. 87
Avocaţii au dreptul la:
a) indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi,
în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar
în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea
vârstei de 18 ani.
Indemnizaţiile prevăzute la alin. (1) se suportă de sistemul de asigurări ale
avocaţilor, în raport de posibilităţile bugetare ale sistemului propriu de asigurări
sociale ale avocaţilor


Cred ca este suficient de clar. RASPUNSUL ESTE: NU AI POSIBILITATI.
aveti idee daca se poate incasa aceasta indemnizatie si ca tata (concediu de paternitate)? ;););)
alexchiciu a scris:

aveti idee daca se poate incasa aceasta indemnizatie si ca tata?

Bineinteles, o poate incasa oricare din parinti. Totusi, concediul de paternitate e altceva (cele 5 zile reglementate pentru tati in special), asta e concediu de ingrijire a copilului.

Mi se pare o mare aberatie aceasta hotarare. Pur si simplu nu inteleg ce o fi in capul lor! Au excedent, nu au nicio strategie de investitii si niciun mod de a creste banii existenti, si in loc sa faca un un lucru just, taie de unde nu ar trebui. Halal! Inclusiv pana acum mi se pare anormal faptul ca indemnizatia nu se raporta la cuantumul venitului asigurat (plafonat, daca e cazul, la maxim), ci la venitul mediu pe profesie. Pai atunci de ce nu platim cote calculate la venitul mediu pe profesie? Ce frumos, fiecare plateste dupa cat castiga, inapoi primeste dupa cat castiga toata lumea in medie... Acum, colac peste pupaza, nici macar asta nu mai conteaza?? Pai ce are indemnizatia din sistemul public cu cea din sistemul avocatilor? Au in vedere conditii total diferite si calitati total diferite, nu vad de ce ii gaseste acuma sa le amestece. Aaaa, ca au vazut aici un mod de a mai masca niste bani in gaura neagra a CAA, asta e alta problema!
Mi se pare pur si simplu josnic ceea ce au facut, iar toti cei care au votat asa ceva merita macar o palma.
No e la fel, firesc.
Concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani respectiv a copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului; este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului; se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Concediul paternal se acorda potrivit Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal si spre deosebire de concediul pentru cresterea copilului nu este un concediu de asigurari sociale; se acorda dupa nasterea copilului, dar nu mai tarziu de 8 saptamani de la acest moment; se acorda pentru o perioada de pana la 5 zile lucratoare; In situatia in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare;

Indemnizatia aferenta acestui concediu se suporta din fondul de salarii al angajatorului, iar nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Pot solicita acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

De multe ori, sunt mamelor care au mai multe venituri decat tatelor, si poate ca neimpozabile...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil avocat wildcat wildcat Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: Sunt avocat stagiar de 2 ani si 5 luni si in concediu prenatal de o luna. Voi ... (vezi toată discuția)
Venit mediu brut lunar avocat 2008 Alina Defta Alina Defta Mă interesează să știu cât este acum, în 2008 venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat. (vezi toată discuția)
Avocatii beneficiaza de indemnizatia de crestere copil conform legii mamelor? ContSters102262 ContSters102262 buna ziua sunt avocat si doresc sa ma lamuresc asupra unei probleme. in conditiile in care am avut un venit (din profesia de avocat, declarat lunar la CAA), ... (vezi toată discuția)