Termenul de optiune succesorala , legal, este de 6 luni de la data decesului.In acest timp succesibilii trebuie sa accepte succesiunea , expres, la notar, prin darea unei declaratii de acceptare. .Exista si un alt mod de acceptare a mostenirii, tacit, prin efectuarea unor acte( de ex. plata impozitului), care sa denote o acceptare tacita. O data acceptata mostenirea, ea se poate dezbate oricand dupa aceea, insa este recomandabil a se dezbate inainte de a trecerea a 2 ani de la deces, pentru a evita plata taxei de 1% .
va multumesc ptr. raspunsuri,doresc sa va prezint mai pe larg situatia mea si anume:
-eu si prietena mea(care a decedat acum doua saptamani) am fost impreuna timp de 15 ani,dupa 2 ani de traire in concubinaj am achizitionat un apartament pe care l-am mobilat si amenajat cu tot ce era necesar.Acest apartament a fost cumparat pe numele prietenei mele,parintii ei m-au informat zilele trecute ca trebuie sa parasesc aceasta locuinta.Va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa raman in aceasta locuinta si care sunt pasii urmatori pe care trebuie sa-i urmez?
Succesiune
alexanglia
Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai ... (vezi toată discuția)