Va expunem urmatoarea situatie:
Un grup de 120 cadre medicale (doctori si asistenti) angajati la Spitalul Clinic Municipal "Filantropia" Craiova, cistiga in instanta (dupa mai multe recursuri) dreptul la urmatoarele:
-paratul -spital clinic- sa achite reclamantilor-doctori si asistente-"diferenta dintre drepturile salariale cuvenite potrivit salarizari in unitatile sanitare clinice pentru perioada 01.10.2004-30.11.2006, cu indexarile si majorarile survenite, si salariile efectiv platite in aceasta perioada" si "la plata contravalorii tichetelor de masa pe aceeasi perioada".
Aceste hotariri sunt investite cu titlu executoriu la data de 18.10.2007.
Specificam ca este demarat un nou proces ptr aceeasi cauza, tot ptr o perioada limitata de timp (11.2006-11.2007).
Evident paratul tergiverseaza aducerea la indeplinire a celor de mai sus.Este in curs inceperea executarii silite.
Reclamantii solicita paratului ca drepturile cistigate sa fie actualizate si cu coeficientul de inflatie pe perioada respectiva.
Paratul nu e de acord, deoarece in hotarire nu se face referire la asa ceva.
Mentionam ca am studiat art.3712 alin 1,2,3 din codul de procedura civila si se solicita urmatoarele:
1)Daca avocatul a omis(sau a gresit) nesolicitind initial si actualizarea cu coeficientul de inflatie.
2)Indicati-ne toate textele de lege in mod clar si explicit (cu nr, art, alin., etc) din care rezulta(sau se subintelege)ca drepturile cistigate trebuie sa fie actualizate cu coeficientul de inflatie, texte de care se va face uz in fata paratului.
3)Indicarea (daca exista) sau interpretarea textelor de lege in care o cauza odata cistigata pe o perioada limitata de timp devine sau nu un drept perpetuu cistigat, fara a fi nevoie de un nou proces(sau aceasta este o chichita avocateasca).
Adresa de mail ptr raspuns este dorugheghea@gmail.com
Va multumim anticipat pentru consultatia acordata.
Art.3712 C.proc.civ. prevede clar modul in care se face actualizarea si de catre cine a drepturilor banesti, astfel ca organul de executare poate actualiza valoarea obligaţiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, va proceda, la cererea creditorului, şi la actualizarea acestei sume; iat in cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanţa a devenit exigibilă şi până la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri.
Asadar, faceti o cerere in acest sens la executorul judecatoresc care se ocupa cu executarea silita.
Referitor la pct.3, in codul de procedura civila - art.163 - exista prevazuta exceptia puterii de lucru judecat. Exceptie care de regula este invocata de catre parat. Aceasta exceptie prevede ca nimeni nu poate fi chemat în judecată pentru aceeaşi cauză, acelaşi obiect şi de aceeaşi parte înaintea mai multor instanţe
Mi-ati raspuns pe data de 29 dec 2007 la 12.52 privind acest subiect.
Asa cum am spus s-au obtinut prin inv. cu titlu executoriu(la data 18.10.2007) acordarea diferentelor de salariu pe perioada 01.10.2004-30.112006,si este demarat un nou proces pt. aceiasi cauza pentru inca un an de zile(11.2006-11.2007).
Nefiind de specialitate va mai solicit unele lamuriri:
1) de la ce data si pt. ce sume trebuie aplicat coef. de inflatie?
-de la 01.10.2004 pt.fiecare diferenta si luna in parte,sau pentru suma totala(pe cei 2 ani)si de la data executorie(18.10.2007) ,pina la data platii efective??.
2)ref. art 163- nu inteleg,--e coret si legal ca s-a mai demarat un nou proces pt. aceiasi cauza sau nu??(vezi si mesajul meu din 28.12.2007 ora 13.22)
Adresa de mail ptr raspuns este dorugheghea@gmail.com
Va multumesc f.mult si un an nou fericit!