avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... credit bcr / calcul al dobanzii in mod eronat !? rog ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

credit bcr / calcul al dobanzii in mod eronat !? rog ajutor si sfat

buna ziua.
Ma numesc Valentin Maxim.
In anul 2005 luna iulie am contractat un credit ipotecar de la BCR de 50000 de euro. De curand am primit de la BCR scrisoarea pentru semnarea actului aditional care modifica contractul cu elementele cerute de O.G. 50. Principala modificare, si unica pe care banca o specifica in scrisoare, este cea referitoare la modul de calcul al dobanzii. Conform celor spuse de banca rata dobanzii se va calcula in functie de fluctuatiile indicilor de referinta independenti.(in cazul meu EURIBOR).
Toate bune si la locul lor pana am ajuns la banca si am recitit contractul original.
La punctul 4 din contract se precizeaza, citez" Nivelul dobanzii curente la data semnarii CONTRACTULUI este EURIBOR 2,093% + 7 p.p. marja pe an."
La alineatul urmator al aceluiasi punct 4 se precizeaza urmatoarele, citez" Dobanda curenta este variabila si se calculeaza in functie de indicele de referinta LIBOR : 2,093% / an.Cotatia LIBOR, in functie de care se stabileste dobanda, este cea de la 31 decembrie din fiecare an si se aplica pana la 30 iunie anul urmator, iar cotatia de la 30 iunie se aplica pana la 31 decembrie din acelasi an."
Pana in momentul de fata, din 2005, am platit o dobanda undeva in jurul cifrei de 8-9 %.Citind acest punct imi dau seama ca banca dupa primele 6 luni ar fi trebuit sa imi calculeze dobanda in functie de LIBOR fara sa se mai adauge si cele 7 puncte procentuale ale lor. Cu alte cuvinte dobanda la credit ar fi trebuit sa fie egala cu indicele LIBOR + comisionul de gestiune, din contract in valoare de 2,75%, si sa se situeze undeva intre 3% si 3,5%
Daca rationamentul meu este corect inseamna ca banca m-a taxat suplimentar lunar cu o diferenta de cca 5% din dobanda in mod abuziv timp de 5 ani.
Acestea fiind spuse va rog sa ma sfatuiti, daca puteti, ce pot face in conditiile actuale si cui ma pot adresa .
Mentionez ca am refuzat semnarea actului aditional referitor la unele modificari privind modul de calcul al dobanzii ce vor fi aduse contractului.
Cel mai recent răspuns: valimaxim , utilizator 19:11, 3 Octombrie 2010
Buna ziua !
Eu nu inteleg cum poate fi luat in calcul LIBOR in conditiile existentei unui credit in EURO si astfel variabila este EURIBOR ... Consider ca acel contract este unul-tip si , avand in vedere faptul ca in cazul contractului incheiat de dvs. variabila LIBOR nu are nicio relevanta , ratinamentul dvs. este gresit , iar banca a procedat corect / legal , prin perceperea dobanzii constituita din EURIBOR + 7 pp marja pe an .
Acum nu inteleg de ce EURIBOR 2,093% ...in conditiile in care EURIBOR este variabil (probabil ca aceasta este modificarea propusa prin actul aditional , fapt care va avantajeaza , avand in vedere ca de ex. Euribor la 3 luni este sub 1% ) .
Din cate stiu eu clauzele unui contract sunt precizate cu claritate. Nu conteaza moneda in care a fost luat creditul ci conditiile in care se calculeaza dobanda şi modul de rambursare. Ar fi putut foarte bine sa specifice in contract ca in loc sa returnez euro să depun banane, lucru pe care ar fi trebuit sa-l respect cu sfinţenie. Astfel, conform celor stabilite prin contract(nu este modificarea adusa de actul aditional) banca trebuia sa calculeze dobanda conform LIBOR. Dpdv contractual banca trebuie sa tina cont de prevederile scrise semnate de catre reprezentanţii săi şi de mine. Poate greşesc, poate nu. Atat timp cat este scris negru pe alb ca dobanda la creditul luat se va calcula în funţie de LIBOR, la fiecare 6 luni fara a se mai socoti altceva în plus, atunci asa sa fie. Nu cred ca se poate invoca o,, greseala ",chiar şi de tipar, întrucat are semnatura juristului bancii, a directorului etc.
daca doriti pot pune un fisier scanat cu contractul de credit .
O speta asemanatoare, referitoare la modul de calcul al dobanzii a fost castigată acum cateva zile la ÎCCJ. Iată ce spune presa,,Un client BCR a obtinut in instanta o dobanda la credit de circa 2,5% adica Euribor + 1,5% si spune ca daca ar pune si toate comisioanele ar ajunge la putin peste 3%. Cea mai mica dobanda din Romania a fost, insa, atacata de banca, asa ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Creditul avea prevazuta o dobanda fixa (Euribor) plus marja, numai ca dupa perioada stabilita pentru dobanda fixa, banca si-a "taxat" clientul cu 10,4% (8,9% dobanda bancii si 1,5% marja), explica InCont.ro.

"Au facut o mare greseala. Mi-au spus ca trebuie sa platesc dobanda bancii plus marja, dar in contract scria ca trec pe dobanda de referinta variabila si nicaieri nu era pomenit numele BCR adica sa scrie dobanda de referinta BCR sau dobanda bancii. Fiind un credit in euro si pomenindu-se despre Euribor pe parcursul contractului, era clar ca totul este interpretabil, dar instanta a stabilit ca este interpretabil nu in favoarea bancii, ci a celui care se obliga adica a mea", povesteste intr-un interviu acordat incont.ro Marian Toma.

Inainte sa cheme banca in instanta, clientul BCR a facut reclamatie la ANPC si a purtat "un dialog al surzilor" cu reprezentantii bancii timp de sase luni. Desi ANPC a amendat banca, dobanda aplicata de BCR nu a fost schimbata, asa ca Marian Toma si-a angajat un avocat.

"Procesul a fost demarat in iulie - august 2009 si in februarie 2010, am obtinut o decizie favorabila si executorie a instantei Curtea de Apel Pitesti, prin care BCR este obligata sa aplice o dobanda de circa 2,5% in conditiile actuale (Euribor + 1,5%). Ceea ce banca a si facut numai ca a atacat decizia", mai adaugat Toma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar la banca florenta_22 florenta_22 In primul an am avut rata fixa 302 euro/ luna, am \"prins\" o oferta cu dobanda curenta de 5.8 %/an, in anul urmator-2009 ne-a crescut rata la 446 euro/luna,cu ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)