Buna ziua !
Eu nu inteleg cum poate fi luat in calcul LIBOR in conditiile existentei unui credit in EURO si astfel variabila este EURIBOR ... Consider ca acel contract este unul-tip si , avand in vedere faptul ca in cazul contractului incheiat de dvs. variabila LIBOR nu are nicio relevanta , ratinamentul dvs. este gresit , iar banca a procedat corect / legal , prin perceperea dobanzii constituita din EURIBOR + 7 pp marja pe an .
Acum nu inteleg de ce EURIBOR 2,093% ...in conditiile in care EURIBOR este variabil (probabil ca aceasta este modificarea propusa prin actul aditional , fapt care va avantajeaza , avand in vedere ca de ex. Euribor la 3 luni este sub 1% ) .
Din cate stiu eu clauzele unui contract sunt precizate cu claritate. Nu conteaza moneda in care a fost luat creditul ci conditiile in care se calculeaza dobanda şi modul de rambursare. Ar fi putut foarte bine sa specifice in contract ca in loc sa returnez euro să depun banane, lucru pe care ar fi trebuit sa-l respect cu sfinţenie. Astfel, conform celor stabilite prin contract(nu este modificarea adusa de actul aditional) banca trebuia sa calculeze dobanda conform LIBOR. Dpdv contractual banca trebuie sa tina cont de prevederile scrise semnate de catre reprezentanţii săi şi de mine. Poate greşesc, poate nu. Atat timp cat este scris negru pe alb ca dobanda la creditul luat se va calcula în funţie de LIBOR, la fiecare 6 luni fara a se mai socoti altceva în plus, atunci asa sa fie. Nu cred ca se poate invoca o,, greseala ",chiar şi de tipar, întrucat are semnatura juristului bancii, a directorului etc.
O speta asemanatoare, referitoare la modul de calcul al dobanzii a fost castigată acum cateva zile la ÎCCJ. Iată ce spune presa,,Un client BCR a obtinut in instanta o dobanda la credit de circa 2,5% adica Euribor + 1,5% si spune ca daca ar pune si toate comisioanele ar ajunge la putin peste 3%. Cea mai mica dobanda din Romania a fost, insa, atacata de banca, asa ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Creditul avea prevazuta o dobanda fixa (Euribor) plus marja, numai ca dupa perioada stabilita pentru dobanda fixa, banca si-a "taxat" clientul cu 10,4% (8,9% dobanda bancii si 1,5% marja), explica InCont.ro.
"Au facut o mare greseala. Mi-au spus ca trebuie sa platesc dobanda bancii plus marja, dar in contract scria ca trec pe dobanda de referinta variabila si nicaieri nu era pomenit numele BCR adica sa scrie dobanda de referinta BCR sau dobanda bancii. Fiind un credit in euro si pomenindu-se despre Euribor pe parcursul contractului, era clar ca totul este interpretabil, dar instanta a stabilit ca este interpretabil nu in favoarea bancii, ci a celui care se obliga adica a mea", povesteste intr-un interviu acordat incont.ro Marian Toma.
Inainte sa cheme banca in instanta, clientul BCR a facut reclamatie la ANPC si a purtat "un dialog al surzilor" cu reprezentantii bancii timp de sase luni. Desi ANPC a amendat banca, dobanda aplicata de BCR nu a fost schimbata, asa ca Marian Toma si-a angajat un avocat.
"Procesul a fost demarat in iulie - august 2009 si in februarie 2010, am obtinut o decizie favorabila si executorie a instantei Curtea de Apel Pitesti, prin care BCR este obligata sa aplice o dobanda de circa 2,5% in conditiile actuale (Euribor + 1,5%). Ceea ce banca a si facut numai ca a atacat decizia", mai adaugat Toma.