Am lucrat cu carte de munca si am facut in acelasi timp facultate. Am depus la dosarul de pensionare si cartea de munca din care reiese ca am lucrat intre anii 1976-1979 si copie dupa diploma si adeverinta de la facultate din care sa reiese ca am absolvit facultatea la zi in aceasta perioada. Casa de pensii nu mi-a dat acel spor de 0,25 % pe an pentru studii.
Am lucrat 1 an si 7 luni in plus fata de varsta de pensionare la care am fost pensionat asa cum reiese din decizia de pensionare.
Am sesizat casa de pensii de aceste anomalii din decizia mea de pensionare si mi s-a raspuns ca in primul caz eu am si lucrat in aceasta perioada cu norma intreaga, asa cum reiese din cartea de munca si mai cere o adeverinta(nu specifica pentru ce) de la locul de munca.
La a doua observatie, imi scrie articolul 78(8) din legea 19/2000 si spune ca pensia a fost corect calculata.
Ce argumente pot aduce in favoarea mea, in acest caz?
Va multumesc.
1. Din Legea 19/2000:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
...
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
2. Asadar daca in perioada facultatii ati avut si CIM nu se mai acorda puncte si pentru perioada de facultate.
Pentru 1 an si 7 luni potrivit art.78(8)se poate castiga la pensie maxim 2 lei,daca ati avut un salariu mediu pe economie(ca si medie lunara pe acea perioada).Aplicatie la art.78(8): 1,58333 puncte ( intr-un an si sapte luni,raportandu-ne la salariu mediu pe economie) X3,6%=0,05670 puncte suplimentare : 32,83 ani stagiul complet de cotizare la acest moment =0,00173 punctaj mediu anual suplimentar x 732,8(valoarea punctului de pensie)=1,2677 lei rotunjit 2 lei.Aplicatia am facut-o ca fiind vorba de un barbat.Chiar daca ar fi vorba de o femee nu ar fi o mare diferenta.Sper sa ma fi facut inteles,macar ca si principiu de calcul.O seara buna.
Facultate/vechime
niculinu
Sunt student in ultimul an, si nu am carte de munca (am22 de ani) , vreau sa stiu daca este adevarat ca pot sa imi trec ca vechime facultatea in cartea de ... (vezi toată discuția)