In cazul in care se doreste o tranzactie in fata instantei de catre mama unui minor iar autoritatea tutelara nu este de acorda ce solutii credeti ca exista.
Precizez ca minorul vin in concurs cu mai multi mostenitori, mostenitori care la randul lor sunt de acord cu incheierea unei tranzactii. Intrucat este necesar acordul autoritatii tutelare si acest acord nu este dat, cum se poate incheia in fata instantei o astfel de tranzactie.
Conform Codului familiei (art.158 – 160), Autoritatea tutelară este instituţia creată pe lângă autorităţile publice locale (primăriile orăşeneşti şi municipale) având atribuţii privitoare la stabilirea şi organizarea tutelei, la supravegherea, controlul şi îndrumarea activităţii de ocrotire a minorului şi a altor persoane cu diferite incapacităţi. Obiectul de activitate al Serviciului de Autoritate Tutelara este subordonat atât Codului familiei cât şi unor legi , cum ar fi: Legea 272/2004(forma actualizată) – privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; Legea 487/2002 - privind sănătatea mintală şi protecţia persoanelor cu tulburări psihice; Legea 448/2006 – privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; Codul civil si de Procedură civila; Codul penal si de Procedură penală.
Ar fi o solutie mai anevoioasa, in situatia in care aveti acordat pe instanta un termen mai lung -
Daca partile in proces sunt de acord cu incheierea unei Tranzactii reglementata de dispoz. art. 1704-1717 C. civ. coroborat cu dispoz. Art. 271-273 C.pr.civ., dvs., in calitate de aparator al unei parti, faceti o notificare de invitatie la conciliere directa - avand ca obiect stingerea litigiului pe cale amiabila, fixati o data si ora de prezentare, o expediati tuturor partilor din proces, prin posta, cu confirmare de primire, inclusiv Autoritatii Tutelare si, veti vedea, in mod oficial pozitia Autoritatii.
Lasati cauza la aprecierea instantei sau asteptati sa faca minorul 18 ani. Si daca atunci nu va fi nici el de acord cu tranzactia ramane tot la aprecierea instantei sa judece cauza.
Sa se realizeze un partaj amiabil. Conform legii, partajul amiabil realizat fara respectarea normelor legale referitoare la ocrotirea minorilor nu este nul absolut, ci doar anulabil, putand fi ratificat de acestia dupa ajungerea la majorat.
Buna seara,
Ideea este ca mama minorului si celelalte parti se inteleg. Cu toate acestea, desi s-a incercat obtinerea unui acord inainte de declansarea procesului, Autoritatea Tutelara nici nu a vrut sa auda de o tranzactie prin care sa se puna capat si starii de indiviziune. Problema este ca minorul detine o cota mai mica decat ceilalti mostenitori ( sotia supravietuitoare si doi frati dupa tata ) si in avantajul sau ar fi sa primeasca o sulta corespunzatoare, intrucat nu poate fi vorba de a ramane cu vreun bun imobil.
Multumesc, oricum.