eu.ro.lex a scris:
in Romania nu...sunt valabile numai cele autorizate si dispuse prin mandat de ascultare...
Nu. Ar fi absurd. Care ar fi ratinuea unei astfel de interdictii? Dorinta de a nu afla adevarul? :foottap:
art. 64 alin. 1 Cod pr. pen enumera intre mijloacele de proba inregistrarile audio-video. Acelasi articol in alin. 2 arata doar ca mijloacele de proba obtinute
ilegal nu pot fi folosite. Nu se vorbeste deloc despre autorizare decat atunci cand e vorba despre autoritati (org. urm. pen/cert. pen.) pentru ca acolo exista posibilitatea abuzului de putere.
Orice inregistrari audio-video care au fost facute
fara sa fie incalcata vreo norma juridica pot fi folosite in instanta ca mijloc de proba. De autorizare prealabila au nevoie doar organele de urmarire penala/cercetare penala.
Ca sa evidentiem putin absurditatea necesitatii unei autorizari prealabile sa ne gandim la hotii din mall-uri/hypermarket-uri care sunt inregistrati fara autorizare prealabila (ce usor ar scapa daca inregistratile ar fi ilegale), la camera video montata ca sa filmeze masina parcata in fata casei care surprinde hotul in timp ce-mi fura masina, la uciderea unei persoane intr-o statie de tramvai filmata cu telefonul de o tanara de 15 ani, la ... la 1001 de alte variante.
Singura regula este ca filmarea sa nu fi fost facuta
ca urmare a savarsirii unei fapte ilegale ori printr-o fapta ilegala deoarece, repet, art. 64 alin. 2 Cod pr. pen interzice acest lucru.
Mijloacele de probă obţinute în mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal