avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... File audio si video ca proba in instanta .
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

File audio si video ca proba in instanta .

O inregistrare audio poate fi folosita ca proba in instanta in Romania ? Sau macar in UE ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:33, 5 Octombrie 2010
in Romania nu...sunt valabile numai cele autorizate si dispuse prin mandat de ascultare...
eu.ro.lex a scris:

in Romania nu...sunt valabile numai cele autorizate si dispuse prin mandat de ascultare...

Nu. Ar fi absurd. Care ar fi ratinuea unei astfel de interdictii? Dorinta de a nu afla adevarul? :foottap:
art. 64 alin. 1 Cod pr. pen enumera intre mijloacele de proba inregistrarile audio-video. Acelasi articol in alin. 2 arata doar ca mijloacele de proba obtinute ilegal nu pot fi folosite. Nu se vorbeste deloc despre autorizare decat atunci cand e vorba despre autoritati (org. urm. pen/cert. pen.) pentru ca acolo exista posibilitatea abuzului de putere.
Orice inregistrari audio-video care au fost facute fara sa fie incalcata vreo norma juridica pot fi folosite in instanta ca mijloc de proba. De autorizare prealabila au nevoie doar organele de urmarire penala/cercetare penala.

Ca sa evidentiem putin absurditatea necesitatii unei autorizari prealabile sa ne gandim la hotii din mall-uri/hypermarket-uri care sunt inregistrati fara autorizare prealabila (ce usor ar scapa daca inregistratile ar fi ilegale), la camera video montata ca sa filmeze masina parcata in fata casei care surprinde hotul in timp ce-mi fura masina, la uciderea unei persoane intr-o statie de tramvai filmata cu telefonul de o tanara de 15 ani, la ... la 1001 de alte variante.
Singura regula este ca filmarea sa nu fi fost facuta ca urmare a savarsirii unei fapte ilegale ori printr-o fapta ilegala deoarece, repet, art. 64 alin. 2 Cod pr. pen interzice acest lucru.

Mijloacele de probă obţinute în mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal

Da, probele obtinute in mod ilegat se inlatura de instanta si nu pot fi luate in seama.
Depinde foarte mult de cazul concret.In general, instanta poate aprecia daca proba a fost obtinuta sau nu in mod ilegal.

Cat priveste furturile din magazine mai toti recunosc fapta si primesc amenzi administrative.Nu ar avea loc in penitenciare...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proba audio bruno_64 bruno_64 buna ziua, as dori sa stiu daca o inregistrare audio este admisa de instanta si daca da,trebuie transcrisa? (vezi toată discuția)
Inregistrare audio ContSters101235 ContSters101235 Buna ziua. Stiu ca inregistrarile audio nu sunt admise ca probe in instanta. Intrebarea mea este: S-ar putea folosi aceste inregistrari in cursul anchetei ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea audio - proba la up adrianady adrianady Am avut o cearta cu o anumita persoana care mi-a adus numeroase jigniri si vorbe urate, am avut un MP3 in buzunar care a inregistrat ,audio,altercatia in care ... (vezi toată discuția)