Convocarea in scris a angajatului, in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte(daca este cazul).
Cercetarea prealabila propriu-zisa:
- Prezentarea faptelor care au dus la inceperea cercetarii disciplinare prealabile.
- Ascultarea angajatului, acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace.
- Intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
Emiterea deciziei de concediere, care trebuie sa cuprinda: descrierea abaterii, precizarea tuturor prevederilor care au fost incalcate de angajat (Codul muncii, CCM la nivel national, CCM la nivel de ramura, CCM la nivel de unitate, RI, reguli de protectia muncii si/sau PSI), motivele pentru care apararea angajatului nu a fost acceptata, temeiul de drept, instanta la care sanctiunea poate fi contestata.
Comunicarea deciziei de concediere.
In cazul concedierii pentru abateri repetate, pentru a nu incalca termenul prevazut de art. 268 alin. (1) din Codul muncii, fiecare abatere disciplinara va fi sanctionata printr-o decizie de sanctionare disciplinara, iar dupa emiterea a 2 sau 3 decizii de sanctiuni disciplinare, daca se comite o alta abatere disciplinara se poate emite o decizie de concediere pentru abateri disciplinare repetate.