avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje

Ca sa functioneze medierea noi mediatorii trebuie sa facem medieri!
Toti mediatorii suntem de acord cu acest punct.
Mai departe parerile sunt impartite :
a) medierea sa fie o procedura obligatorie
b) medierea nu poate fi obligatorie
c) etapa informarii privind medierea sa fie obligatorie (opinia mea )
la ce rezultat s-ar ajunge pentru fiecare din aceste trei solutii :

a)Medierea ca fiind o procedura obligatorie
avantaje
Am avea de lucru si am
putea profesa si chiar si trai din mediere .
dezavantaje
Pentru a face o mediere este necesara incheierea unui contract de mediere .
in drept exista o regula de aur a incheierii contractelor .
consimtamantul celui care incheie un contract nu poate fi viciat consecinta este nulitatea absoluta a actului incheiat ,
contractul de mediere si acordul rezultat in urma medierii ar putea sa fie contestat
b)Medierea nu poate fi obligatorie
avantaje
Toate contractele de mediere ar fi valabil incheiate
dezavantaje
Am trai la fel ca si pana acum
c)Etapa informarii privind medierea sa fie obligatorie (opinia mea )
avantaje
Daca ar fi o operatiune prealabila obligatorie inceperii unei judecati
ar putea sa se cunoasca ce rezultate se obtin prin mediere si in functie de cazul partilor implicate si de talentul de a incheia contracte al mediatorului se poate incheia valabil contractul de mediere
dezavantaje
Daca nu se va percepe un onorariu minim pentru eliberarea unui certificat pentru instanta de judecata care sa certifice ca partile nu doresc sa parcurga operatiunea de mediere ( onorariu f mic si stabilit la nivel general )atunci operatiunea de informare ar fi total gratuita .
De fapt asa se si intampla cu operatiunea de informare caci nimeni nu plateste daca nu incheie contractul de mediere
articol primit de la mediator Floca Iulia
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Nicolae Dediu, Mediator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:01, 18 Octombrie 2010
:)Totul se reduce la mentalitate si la costuri sau invers. Indiferent de ordinea in care le pui, acestea sunt principalele criterii luate in calcul de marea majoritate a persoanelor care au de rezolvat un litigiu.
Prin definitie litigiul este un conflict, o ciocnire de interese care poate constitui obiectul unui proces. In consecinta oamenii sunt manati de sentimente si resentimente si atat timp cat se considera nedreptatiti si cred ca pierd si valori materiale datorita acelui conflict vor pune in balanta costurile unui proces si costurile unei medieri. In urmatoarea etapa pun in balanta sortii de izbanda si mai apoi durata procesului sau a procedurii de mediere. Fiind obligati prin lege sa se informeze asupra medierii, o vor face dar am certitudinea ca peste 90% din impricinati vor alege calea solutionarii in instanta.
Concluzia este destul de simpla: marea majoritate va alege calea mai putin costisitoare.
L.C.
Atata timp cat solutionarea unui litigiu se poate face pe cale amiabila prin intermediul unui avocat sau prin incheierea unei tranzactii la notar, mediatorul nu va fi cautat. Opinia mea...
Oamenii pun in balanta costurile suplimentare si efectele ce le-ar putea obtine dintr-o astfel de procedura. Mai mult, oamenii nu constientizeaza inca avantajele acestei proceduri, fiind introdusa de putin timp.
Avocatii abili pot obtine rezultate foarte bune in solutionarea pe cale amiabila a unui litigiu, pentru preintampinarea unui proces sau, dupa caz, in cadrul unui proces, fara ca partile sa plateasca astfel, si pe avocat si pe mediator. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se plateste onorariu mediator ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca - angajatorul a contactat un mediator pt. doreste sa stinga un litigiu cu un angajat propriu - urmeaza sa se faca la mediator o Cerere ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Obligativitate informare mediere pentru custodia comuna BMariusCristian BMariusCristian Buna ziua, am 2 copii cu prietene mea.Ne vom desparti . Imi puteti spune , va rog , daca este obligatorie medierea ? Daca da , in baza carei legi si care ... (vezi toată discuția)