avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligativitate informare mediere pentru custodia comuna
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligativitate informare mediere pentru custodia comuna

Buna ziua,
am 2 copii cu prietene mea.Ne vom desparti .
Imi puteti spune , va rog , daca este obligatorie medierea ? Daca da , in baza carei legi si care sunt costurile medierii ?
Va multumesc !
[ link extern ]

Ca si costuri,in situatia in care partile ajung la un acord in urma sedintei de mediere, pot solicita instantei de judecata rambursarea taxei judiciare care a fost achitata.
Conform prevederilor in vigoare persoanele care realizeaza venituri cuprinse intre 500-800 de lei pot beneficia de restituirea in tot sau in parte a sumelor platite cu titlu de onorariu mediatorului.
Medierea implica costuri semnificativ reduse fata de o procedura judiciara.
Se evita cheltuielile de judecata, respectiv taxele judiciare de timbru, onorariile expertilor etc. Daca pe parcursul unui proces civil, partile ajung la o intelegere pe calea medierii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia.
In comparatie cu instanta ,unde partilor le este impus a se prezenta la termenul de judecata-intr-o data specificata si impusa de instanta de judecata si la o anumita ora , medierea ofera partilor oportunitatea de a stabili singure, in acord cu programul lor, data, ora si locul unde se va desfasura sedinta de mediere.
Prin mediere partile pot sa negocieze in toate aspectele prin care conflictul poate sa fie solutionat.
Medierea nu este obligatorie, doar informarea cu privire la mediere(si aceasta este o procedura gratuita) va deveni obligatorie intr-o serie de cauze, enuntate clar de catre lege. de la 1 octombrie a.c. Veniti, vedeti ce se intampla la mediere si daca va convine procedura puteti mai departe apela sa va solutionati problemele prin mediere. Daca nu, cu dovada in mana ca ati trecut pe la mediator mergeti mai departe in instanta,,, dar nu este de dorit!
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
ContSters259670, utilizator
Procesul verbal care atesta faptul ca am participat la sedinta de informare cu privire la mediere se elibereaza tot gratuit?
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
florin_cacuci, utilizator
Înainte de a se încheia un contract de mediere nu se percepe vreo taxă. Doar dacă este acceptată procedura de mediere, iar reclamantul solicită mediatorului să facă demersuri pentru invitarea pârâtului, se încheie un contract de premediere şi în acest caz mediatorul poate pretinde recuperarea cheltuielilor ocazionate de acest demers.
asadar, daca vreau sa fac o contestatie in instanta pe motiv ca primaria mi-a refuzat pe nedrept ajutorul de incalzire, lucru care l-am contestat in scris la primarie si am primit tot raspuns nefavorabil, sunt obligat sa fac dovada informarii cu privire la avantajele medierii ca sa nu imi respinga dosarul chiar daca il inregistrez inainte de 01.02.13? avand in vedere ca am facut deja o contestatie... ce se poate media dintr-un drept care fie ti-l acorda fie nu ca doar nu il pot negocia pe jumatate. Ca sa fac dovada informarii cu privire la avantajele medierii daca bine am inteles ar trebui sa se prezinte ambele parti, iar statul nu prea se deranjaza sa participe... ce e de facut?
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
florin_cacuci, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli premediere/mediere Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de ... (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)