avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea consumurilor de energie termicã
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea consumurilor de energie termicã

Administratorul sustine ca in baza "Normelor tehnice de aplicare a Ordinului Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010" trebuie sa platesc intre 30% si 50% din valoarea facturii pentru încălzire dar,....
Eu stau intr-un bloc nou care are centrala termica de scara(pe gaz). Datorita unor facturi de 9-12mil/luna in iarna trecuta(justificate de constructor prin 4 apartamente incalzite din totalul de 15 ale scarii) m-am debransat vara asta si am investit 2000 euro intr-o centrala termica de apartament.
Citez din norma:
"Prevederile prezentei Norme – tehnice se aplică în condominiile care sunt
alimentate cu energie termică în sistem centralizat"- sistem centralizat inseamna centrala de cartier deci eu cu centrala de scara nu sunt in categoria asta.Corect?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:04, 6 Octombrie 2010
@elga50
In baza carei legi/hotarari?
Anul trecut cand eram bransat si plateam 12mil/luna la 2 camere si ceream sa plateasca constructorul pt apartamentele nevandute un procente 30-50% din facturile de gaz mi se spunea ca nu e lege care sa il oblige. Acum cand am investit alte 2000 euro pt a scapa de problemele alea ma vad obligat eu sa platesc. Pe ce BAZA LEGALA?
Merci pt promptitudinea raspunsurilor!
Este enorm ca cineva sa plateasca 1.200 lei / luna. Deci e o problema de rezolvat cu dezvoltatorul. Se poate face un inventar al sistemul de incalzire pe scara din care sa rezulte ce aveti de plata pentru ca exista spatii comune incalzite, dar si tevi verticale care va trec prin apartament si care sunt incalzite de la sistemul centralizat al blocului.

@elga50
ceva imi scapa si nu inteleg
citez din
,,ANEXA 1
Normativ privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de
repartizare a costurilor pentru apă rece, agent termic pentru încălzire
şi apă caldă de consum în imobile condominiale
SECŢIUNEA a 2-a
CONDIŢII DE MONTARE ªI UTILIZARE A REPARTITOARELOR
PENTRU ÎNCÃLZIRE

d) După primirea şi analiza ofertelor în comitetul executiv al asociaţiei de
proprietari/locatari, se încheie contractul privind montarea sistemului de repartizare a
costurilor cu unul dintre prestatori, numai dacă se montează sisteme de repartizare a
costurilor pe toate corpurile de încălzire alimentate prin acelaşi contor de energie
termică .pentru cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă şi altă
destinaţie.
e) Prestatorul va încheia contractul de exploatare a repartitoarelor de
costuri numai după terminarea montării şi numai dacă cel puţin 80% din proprietari şiau
montat repartitoare de costuri în condiţiile lit. d)"

In cazul acesta cei din condomeniu pot cere rezilierea contractului cu ISTA, si atunci ordinul 343/2010 nu mai poate fi aplicat.
Cu respect
elga50 a scris:

Este enorm ca cineva sa plateasca 1.200 lei / luna. Deci e o problema de rezolvat cu dezvoltatorul. Se poate face un inventar al sistemul de incalzire pe scara din care sa rezulte ce aveti de plata pentru ca exista spatii comune incalzite, dar si tevi verticale care va trec prin apartament si care sunt incalzite de la sistemul centralizat al blocului.

Este enorm dar a trebuit sa platesc.
1. Nu exista nici un spatiu comun incalzit(sau macar prin care sa treaca vreo teava de caldura)
2.Exista o camera a centralei in care au fost izolate termic absolut toate tevile pana la coloanele care pleaca pe verticala.(oricum e vorba de cateva tevi de maxim 3-5m).
Explicatia a fost ca centrala e dimensionata pentru a incalzi 15 apartamente si se incalzesc doar 2 (si inca 2 se incalzesc partial).
3.Fiecare apartament locuit sau nu are repartitoare pe calorifere si din raportul lor reiesea ca eu am de plata vreo 35-40% din valoarea facturii de gaz pt centrala de scara.
4. Oricum m-am vazut nevoit sa ma debrasez si acum dupa cum v-am spus mai sus am alta problema.
5. Deci daca imi puteti spune in baza carei legi sunt OBLIGAT sa platesc ceva comun cand eu m-am rupt de centrala de scara...v-as ramane indatorat.
Subscriu si eu la problema deschisa de @jiuteo

Intr-o asociatie daca unii propriatari incep sa renunte la repartitoare iar procentul ramas al celor contorizati este sub 80 %, se renunta complet la sistem ? Exista vreo lege cu privire la acest lucru ? Dar daca renunta mai multi, 50,60%, etc?

Alte discuții în legătură

Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie roiban roiban Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)