avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanz.-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanz.-cumparare

In 1991 am cumparat un pamant de la cineva numai pe baza unei chitante de mana,cu 2 martori dar fara data pe ea.Impozitul pe acest pamant nu-l platesc la primarie.Sunt in posesia actului original si ma folosesc din 1991de acest pamant fara afi tulburat de cineva.Asdori sa stiu cum pot intra in legalitate ,adica obtinerea unui titlu de proprietate pe numele meu.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 22:20, 4 Octombrie 2010
cam greu... trebuie sa faceti actiune in instanta pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Formualti actiune in confectioanre act prin care sa solicitati
pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanyare.

Literatura juridica de specialitate si jurisprudenţa sunt unanime in admiterea acţiunilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic de vânzare-cumpărare, considerându-se că repararea in natura a prejudiciului suferit prin refuzul încheierii contractului este cea mai buna modalitate de reparare pentru creditor, adică prin încheierea actului, ceea ce da satisfacţie principiului reparării in natura a prejudiciului, o astfel de acţiune fiind admisibila pe temeiul art. 1073,1077 C.civ, coroborate cu câteva principii de drept consacrate de prevederile C.civ privitoare la interpretarea convenţiilor.
Mai mult, există prevedere legală care reglementează expres situaţiile identice cu prezenta cauze. Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.
Deci nu are nici o importanta ca acea hartie de mana nu este datata?
Buna seara! veţi dovedi cu martori cand a fost încheiata chitanţa. Aşa cum v-a spus deja colegul meu trebuie sa promovaţi o acţiune prin care sa solicitaţi să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! bebedan_bass bebedan_bass buna seara! am si eu o nelamurire. vanzarea unui teren in prezenta a 2 martori cu chitanta de mana , este valabila? multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Despre teren michele barbalata michele barbalata mama a cumparat a bucata de gradina langa casa in anul 1992 de la niste vecini dar nu a facut acte notariale au facut o hirtie de vinzare scrisa de mana cu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune Zamfira Gabriela Zamfira Gabriela Buna ziua, Am dobandit prin succesiune o casa cu teren. Problema ar fi ca, conform sentintei detin doar o cota de 13/16 din imobil datorita faptului ca ... (vezi toată discuția)