vanzarea terenurilor se face NUMAI prin act autentic. actul de mana poate constitui eventual antecontract sau se poate constitui in inceput de dovada scrisa coroborat cu alte mijloace de proba (cum ar fi martori etc).
Vanzarea unei suprafete se face numai prin incheierea unui act autentic
la notar.
Chitanta de mana reprezinta numai o promisiune de vanzare si
nu transfera dreptul de proprietate.
Va trebui sa formulati o actiune in instanta prin care sa se pronunte
o hotarare care sa tine loc de act autentic.
Literatura juridica de specialitate si jurisprudenţa sunt unanime in admiterea acţiunilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic de vânzare-cumpărare, considerându-se că repararea in natura a prejudiciului suferit prin refuzul încheierii contractului este cea mai buna modalitate de reparare pentru creditor, adică prin încheierea actului, ceea ce da satisfacţie principiului reparării in natura a prejudiciului, o astfel de acţiune fiind admisibila pe temeiul art. 1073,1077 C.civ, coroborate cu câteva principii de drept consacrate de prevederile C.civ privitoare la interpretarea convenţiilor.
Mai mult, există prevedere legală care reglementează expres situaţiile identice cu prezenta cauze. Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.
Act vanz.-cumparare
anditaru
In 1991 am cumparat un pamant de la cineva numai pe baza unei chitante de mana,cu 2 martori dar fara data pe ea.Impozitul pe acest pamant nu-l platesc la ... (vezi toată discuția)