avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre teren

mama a cumparat a bucata de gradina langa casa in anul 1992 de la niste vecini dar nu a facut acte notariale au facut o hirtie de vinzare scrisa de mana cu martori inclusiv vechiul proprietar semnand ca martor la tranzactie,in 1997 a murit ambi parinti nu sa mai facut acte notariale .fostul patron vrea sa ne ia terenul pe motiv ca acel act de mana nu mai este valid ce ar trebui sa fac sa intru in legalitate cu acest teren va nultumesc
Formulați acțiune in instanta prin care solicitați să se pronunțe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare prin care să se ateste că ați cumpărat prin antecontract încheiat.


Literatura juridica de specialitate si jurisprudenţa sunt unanime in admiterea acţiunilor prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri care sa tina loc de act autentic de vânzare-cumpărare, considerându-se că repararea in natura a prejudiciului suferit prin refuzul încheierii contractului este cea mai buna modalitate de reparare pentru creditor, adică prin încheierea actului, ceea ce da satisfacţie principiului reparării in natura a prejudiciului, o astfel de acţiune fiind admisibila pe temeiul art. 1073,1077 C.civ, coroborate cu câteva principii de drept consacrate de prevederile C.civ privitoare la interpretarea convenţiilor.
Mai mult, există prevedere legală care reglementează expres situaţiile identice cu prezenta cauze. Astfel, conform art.5, alin.2 din Legea privind circulaţia juridică a terenurilor, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.247/2005, titlul X, „în situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! bebedan_bass bebedan_bass buna seara! am si eu o nelamurire. vanzarea unui teren in prezenta a 2 martori cu chitanta de mana , este valabila? multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Act vanz.-cumparare anditaru anditaru In 1991 am cumparat un pamant de la cineva numai pe baza unei chitante de mana,cu 2 martori dar fara data pe ea.Impozitul pe acest pamant nu-l platesc la ... (vezi toată discuția)
Despre art.1198 cod civil louisa louisa as dori daca se poate sa-mi dati niste carti sau autori ce au dezbatut art.1198 cod civil sau practica judiciara in domeniul imobiliar respectiv Pronuntarea ... (vezi toată discuția)