avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil fara intabulare? Promisiune v/c.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil fara intabulare? Promisiune v/c.

Buna ziua.
In urma unui proces de partaj bunuri comune am obtinut in luna august o hotarare judec defintiva si irevocabila prin care am devenit proprietar exclusiv.
De la dobandirea in timpul casatoriei, prin contract de vanzare cumparare, imobilul a suferit modificari, in sensul consolidarii si extinderii. Nu s-a obtinut autorizatie de constructie din pricina unui proces de granituire care s-a incheiat in 2010, la curtea de apel.
Desi in hotarare judec de partaj se spune ca "sentinta civila nr xxx - Granituire" precum si "schite imobil intocmite de ing. xxx" (releveu imobil - forma actuala) FAC PARTE INTEGRANTA din prezenta hotarare, desi la admin de finante s-a inregistrat imobilul in forma actuala, pe numele meu, desi mi s-a spus de la OCPI ca juridic am dreptul, mi s-a spus ca nu-mi poate face intabulare!
Problema vine ca am incheiat un acord de vanzare cumparare a imobilului, cu termen 30 oct si clauza penala, pe care nu-l voi putea respecta. Promitentii cumparatori au cerut expres ca imobilul sa nu fie gravat de sarcini si si-au rezervat dreptul de a se adresa instantei pt obtinerea unei hot judecat daca nu se incheie la termen un act de v/c in forma autentica. si-ar aasuma ei obtinerea autorizatiei, dupa cumparare (asa mi s-a spus de la OCPI) dar ei nu doresc acest lucru!
1. ce as putea face? notara unde am incheiat acordul cumva m-a suspecat de rea vointa pe motiv ca OCPI nu are cum sa nu intabuleze.
2. daca eu am facut toate demersurile care depind de mine, in ce fel imi poate fi clauza penala daunatoare?
3. daca ei se adreseaza instantei, cat poate dura un astfel de demers?
4. avand in vedere ca s-a facut punerea in posesie, ca nu s-a platit avans, ei ar putea sa nu se grabeasca sa se adreseze instantei. in aceste conditii, pot face ceva? pot prin executor judecatoresc sa sigilez casa pana la o solutionare? pot sa iau casa si cheile inapoi pana la o solutionare?
stiu ca sunt multe intrebari dar contez pe faptul ca e greu pt mine si destul de clar pt cunoscatori. :">
multumesc mult pt orice informatie m-ar pute linisti sau indruma.
toate bune!
Cel mai recent răspuns: luminutza , utilizator 13:08, 5 Octombrie 2010
Buna ziua !
Din ceea ce ne scrieti, consider ca singura solutie viabila si legala este o actiune in rezilierea acordului de vanzare cumparare. In acest sens va sfatuiesc sa va angajati un avocat.
Cu stima !
angajarea unui avocat ar fi cea mai buna solutie desi nu prea cred ca veti rezolva ceva pana la termenul mentionat.
trebuia dinainte interesat ca sa puneti anumite clauze si dvs.
Banuim ca OCPI nu va intabuleaza imobilul pentru modificarile efectuate asupra acestuia. Dacă imobilul in starea actuala a facut obiectul unor hotarari judecatoresti prin care va fost recunoscuta proprietatea, adica instanta a retinut si modificarile aduse imobilului, puteti cere tot in instanta obligarea OCPI sa va intabuleze proprietatea. În acest caz chiar daca promitentii cumparatori s-ar adresa instantei vor fi tinuti de demersul dvs...
Buna dimineata !
Pentru a demonstra buna-credinta faceti adresa scrisa la OCPI prin care solicitati intabularea dreptului de proprietate (astfel cum aveti hotararea judecatoreasca) , iar curaspunsul negativ al OCPI (asa cum ati precizat) faceti dovada imposibilitatii incheierii actului si astfel va aparati de clauza penala din antecontract . Acest raspuns il trimiteti si promitentului - cumparator ptr. dovedirea starii de fapt si , lamurindu-se aceasta problema , consider ca nu mai exista niciun impediment in a finaliza vanzarea-cumpararea imobilului. Daca promitentul-cumparator nu este de acord cu situatia de fapt , are motive intemeiate (prevederile antecontractului) de a renunta la cumpararea imobilului si a rezilia antecontractul ...
Pai avocatii cu care am discutat la momentul respectiv au spus ca ocpi va intabula in baza hot judect definitive si irevocabile. Altfel puteam sa nu mentionez in hotarare granituirea si extinderea. La mom respectiv am discutat si cu un avocat care reprezenta interesele cumparatorului si a spus acelasi lucru.
La ocpi mi s-a recunoscut dreptul dpdv juridic dar nu si tehnic.

Alte discuții în legătură

Antecontract vz-cump cu pret platit integral AdriaBC AdriaBC Buna ziua, Mama mea, care a decedat in urma cu 4 luni, a incheiat in 2006 un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, cu plata integrala a pretului la ... (vezi toată discuția)
Act vanzare- cumparare dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:1) se poate face un precontract de vanzare -cumparare ,teren agricol ? fac precizarea ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract vanzare-cumparare Baraitaru Baraitaru Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am vrut sa cumpar un apartament prin programul Prima Casa. La notariat, inainte de incheierea antecontractului, ... (vezi toată discuția)