avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vz-cump cu pret platit integral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vz-cump cu pret platit integral

Buna ziua,
Mama mea, care a decedat in urma cu 4 luni, a incheiat in 2006 un antecontract de vanzare-cumparare a unui teren, cu plata integrala a pretului la incheierea antecontractului in fata notarului.
In antecontract se mentioneaza ca: "in cazul in care vanzatorul nu isi respecta obligatia care ii incumba, cumparatorul se poate adresa instantei de judecata fie pt a obliga vanzatorul la incheiera contractului, fie pt a pronunta o hotarare cf art 1073 si 1075 dic CV care sa tina loc de vanzare- cumparare". Nu se mentioneaza in ce termen trebuie incheita contractul de vanzare-cumparare.
Pentru dezbatarea sucessiunii, trebuie clarifiata situatia acestui teren.
Cum pot afla daca ulterior s-a incheiat contractul de vz-cump (se pare ca nu, dar cum pot sti sigur)?. Si daca nu s-a incheiat, dupa 5 ani de la data antecontractului, ce pasi trebuie urmati pentru clarificarea succesiunii? Mai are valabilitate promisiunea de vanzare dat fiind ca s-a incasat integral pretul si exista clauza de mai sus?

Va multumesc,
Adriana
Cel mai recent răspuns: AdriaBC , utilizator 15:51, 16 Mai 2011
Ce calitate avea mama dvs. in antecontract? Promitent vanzator sau cumparator? In alta ordine de idei, este o mare eroare ca nu exista termen de incheiere a contractului de vanzare cumparare, este un element obligatoriu.
Buna ziua,

Mama apare in contract ca promitent vanzator, imi cer scuze ca nu am precizat. Pretul integral a fost incasat de ea la semnarea antecontractului.

Multumesc
Promisiunea de vanzare cumparare are valabilitate, cumparatorii se puteau adresa instantei de judecata care sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare. Cea mai sigura cale de a clarifica situatia juridica a terenului ar fi sa luati legatura chiar cu cumparatorii. Daca terenul era intabulat la data incheierii antecontractului, puteti cere la OCPI un extras de carte funciara de informare pe numarul de carte funciara si cel cadastral ale terenului si aflati cine sunt proprietarii.
multumesc mult pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare antecontract de vanzare cumparare teren agricol la initiativa vanzatorului PRONET PRONET Buna ziua, Am auzit multe variante pe aceasta tema atat din discutiile avute cu unii notari cat si din discutiile avute cu avocati. Nu-mi este clar pana la ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare migota migota socrul meu Stefan D a incheit in 2008 un antecontract de vanzare cumparare - promisiune de vanzare (promitent vanzator si promitent cumparator) la notariat pt ... (vezi toată discuția)
Prescriptie promisiune vanzare-cumparare marius675 marius675 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o promisiune de vanzare din 2008, care nu e facuta la notariat si in care nu este trecuta o data pentru legalizare la ... (vezi toată discuția)