avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită situatie speciala
Discuție deschisă în Executare silită

situatie speciala

Un locatar-proprietar a facut reparatii la acoperis, pe partea deasupra sa, el stand la etajul 4. Platind aceste reparatii, a obtinut hotarare judecatoreasca impotriva a 4 locatari care locuiesc sub el, respectiv etajele 3, 2, 1 si parter (pe tronson cu el), a investit-o cu f.ex. si a dat-o spre executare. La executor, creditorul si-a exprimat dorinta ca doar unul din cei 4 parati sa fie urmarit, drept pt care cel in cauza a achitat partea sa din datorie (debit si cheltuieli de exec/4). Creditorul nu este multumit si vrea toata suma de la acesta, drept pt care i-a fixat term ca ii va scoate la vanzare bunurile sechestrate. Ceilalti 3 debitori afirma ca au platit partea lor, insa direct creditorului, nu la executor si nu au dovezi scrise. Precizez ca debitorului care a platit la executor partea sa, acesta din urma i-a spus ca din pct lui de vedere executarea a incetat in ceea ce ill priveste (dar nu a ridicat sechestrul), insa creditorul este cel care insista in recuperarea intregii sume d ela el (in conditiile in care ceilalti debitori i-ar fi platit deja partea fiecaruia).Raportul de expertiza a bunurilor sechestrate s-a facut in graba si s-a consemnat ca debitorul-victima-nu ar fi vrut sa ii deschida, desi era in casa, ceea ce nu e adevarat, acesta fiind plecat din localitate si poatedovedi cu martori.Ce se poate face?
Legal, ca si finalitate, pare ca acel creditor, si-ar fi recuperat toata suma din cuprinsul titlului executoriu.

Problema este complexa :) si poate ne spuneti, cine intreaba:creditorul/locatar proprietar al imobilului de la etajul nr.4, cei 2 debitori care au achitat, fara a avea dovada platii sau...debitorul care a achitat partea sa la executor si care are bunurile, inca sechestrate...

Daca intrebarile sunt pentru toate persoanele, desi exista conflict de interese, exista o solutie pentru fiecare parte implicata.
debitorul care a achitat la executor....
Depinde de ceea ce scrie in titlul executor, respectiv daca debitorii sunt obligati in mod solidar la plata sumei.
Depinde mai mult, insa, in situatia prezentata de dvs. de ceea ce scrie in procesul-verbal incheiat de catre executor in momentul achitarii de catre debitor a partii sale din debit.
Legal, sunt aplicabile disp. art.1049 -1056 C.civ.

Art.1049 C.civ. de exemplu, prevede:"Creditorul, care consimte a se imparti datoria in privinta unuia din codebitori, conserva actiunea solidara in contra celorlalti debitori, dar cu scazamantul partii debitorului, pe care l-a liberat de solidaritate.:)

Astfel ca, ipotetic, debitorul caruia i se aplica disp. art.1049 C.civ., poate formula contestatie la executare si poate solicita ridicarea sechestrului de pe bunurile sale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia solidara - obligatii complexe - exemplu: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere rodica_post rodica_post OBLIGATII COMPLEXE Obligatia solidara se poate naste fie prin acte juridice, fie printr-o dispozitie speciala a legii (solidaritatea legala). a) In ... (vezi toată discuția)
Executare silita ciobanuioan72 ciobanuioan72 Buna ziua,pe contul meu bancar a fost facuta o poprire pentru suma de 3200 ron care reprezenta 2100 debite catre o societate si restul era tarife sau costuri ... (vezi toată discuția)
Incetarea executarii dupa plata doar a creantei nu si a onorariului executorului ? bobocel3333 bobocel3333 Daca sa zicem exista titlu executoriu si intre timp debitorul plateste direct creditorului nu in cont la CEC al executorului dupa cum zice legea ce se ... (vezi toată discuția)