Buna ziua!
Problema pe care doresc sa v-o supun discutiei este urmatoarea: in urma cu cativa ani in urma am achizitionat un teren intr-un mic sat. Cum la momentul respectiv lucrurile nu erau foarte bine structurate in ceea ce priveste Oficiul de Cadastru, intabularea etc si fiind vorba de un sat cu primarie redus ca importanta actele s-au incheiat fara probleme. Intre timp am parcelat terenul, am edificat o casa personala si am vandut la 5 persoane loturi de pamant. In urma acestor impartiri prin act de vanzare - cumparare a rezultat intre loturi o suprafata de 200 de metri in plus fata de terenul pe care in faza initiala aveam acte. Din ce am inteles pentru reglementatrea situatiei (nu stiu exact daca aceasta suprafata se datoreaza erorilor de masuratori la momentul respectiv), trebuie initiata o actiune in revendicare. Ma puteti ajuta cu informatii suplimentare in acest sens sau propuneri de rezolvare intr-un alt mod a cauzei?
Ce presupune o actiune iun revendicare? Care sunt pasii de urmat? Dupa finalizarea actiunii se poate perfecta o vanzare-cumparare pentru cei 200 de metri?
Actiunea in revendicare este definita ca fiind acea actiune reala si petitorie prin care proprietarul neposesor cere recunoasterea dreptului sau de proprietate si restituirea bunului sau de la posesorul neproprietar.
Temeiul juridic al acestei revendicari il reprezinta dreptul de proprietate al acestei persoane asupra lucrului.
Prin urmare, numai daca va considerati proprietarul acelei suprafete de teren puteti introduce o actiune in revendicare impotriva persoanei care nu este proprietar dar are posesia acelei suprafete.
Pentru diferenta de suprafata va puteti adresa Comisiei de aplicare a legii fondului funciar pentru a va modifica titlul de proprietate.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Nu stiu exact daca cei 200 de metri apartin altcuiva sau daca eroarea provine din masuratori etc.
Credeti ca o actiune in revendicare ar putea lamuri situatia: in sensul ca dupa pronuntarea sentintei definitive (nu am pregatire juridica, dar ma gandesc ca lucrurile decurg cumva in genul: se introduce actiunea in revendicare, se face publicitatea in ziar, monitorul oficial etc, daca nu exista persoane care revednica se proununta o sentinta. Imi puteti confirma?) se poate intabula dreptul de proprietate? Ulterior daca vand acesti 200 de metri si cineva revendica dreptul de proprietate, se poate ca cel care revendica (in ipoteza ca ar aparea acte) sa intre in posesie?
M-ati putea ajuta cu pasii care trebuie urmati pentru actiunea in revendicare (daca nu cer prea mult?). Adica cum se formuleaza o asemenea cerere, unde se depune ce presupune sau de unde se incepe?
iti recomand sa faci o cerere la primaria de care apartine terenul pentru rectificarea suprafetei de teren care o dovediti cu o schita topo.Cu adeverinta eliberata de primarie, se poate face rectificarea si in CF.
Actiunea in revendicare se face doar daca terenul care sustii ca l-ai cumparat si este in plus dupa parcelare este folosit de alta persoana.
Întãruºare teren
hot77cmc
Bine v-am regăsit.
Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)