avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare imobiliara cu granituire sau rectificare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare imobiliara cu granituire sau rectificare CF ?

buna ziua,
sunt in prezent intr-o situatie delicata.
In 2008 am inceput un proces de uzucapiune impotriva statului pentru un teren extravilan de 5400 mp. In timpul procesului s-a efectuat o expertiza topo-cadastrala finalizata cu un raport prin care expertul a propus ca din fasia mare de 11.000 mp sa se dezmembreze in asa fel incat 5400 mp sa fie dati reclamantilor iar restul sa ramana statului, dand 2 numere cadastare "din burta" (de ex: 1821/1/1 de 5400mp si 1821/1/2 de 5600 mp).
In acelasi timp vecinul de parcela intenteaza si el actiune in uzucapiune pentru terenul sau de 4600mp, iar expertul numit in dosarul sau propune ca aceeasi parcela de 11000 mp sa fie dezmembrata astfel: nr cadastral 1821/1/1 de 4600 mp, 1821/1/2 de 2200mp si 1821/1/3 de 4200mp. Procesul sau desi inceput dupa al meu se termina inaintea mea si vecinul se intabuleaza in CF.
Dupa ce termin si eu procesul, merg la CF si aflu de acolo ca nu pot sa-mi intabulez terenul pt ca expertiza facuta in dosarul meu este gresita - numarul cadastral este gresit iar suprafata ramasa dupa dezmembrarea vecinului meu 4200 mp este insuficienta pt a intabula suprafata mea de 5400 mp.
Am vorbit cu expertul din dosarul meu si mi-a spus ca el nu a verificat la CF daca mai sunt si alte lucrari in executare (cea a vecinului) si a recunoscut ca a gresit. Pe mine nu ma incalzeste acest lucru, caci in prezent am o hotarare definitiva si irevocabila insa nu pot face intabularea terenului.
Am vorbit si cu expertul din dosarul vecinului si am aflat ca acesta nici macar nu s-a deplasat in teren sa vada unde este limita dintre proprietati, astfel ca exista o suprapunere de 1000 mp, desi in realitate eu cu vecinul stim exact unde este limita dintre terenuri si nu o contestam in niciun fel.
I-am propus vecinului sa-si refaca cadastrul insa refuza pe motiv ca as incerca sa-i "fur" din teren.
Ce pot face?
O actiune in rectificare de CF caci este clar ca pe hartie situatia cadastrului sau nu corespunde cu realitatea, insa dupa cum m-am documentat de pe acest site, trebuie o actiune de fond. Care ar fi aceasta? Revendicare? Granituire?

Va multumesc
Parerea mea este ca ar trebui sa formulezi actiune petitorie de revendicare, iar ca si capete accesorii granituire si apoi rectificare CF. Asa ai rezolva mai multe probleme deodata.
multumesc de raspuns. Am totusi o nelamurire: revendicarea este atunci cand cineva foloseste pe nedrept un imobil al altuia considerandu-se proprietar, iar acel altul intenteaza actiunea pt ca sa-si redobandeasca proprietatea. In cazul meu vecinul nu foloseste terenul meu, nici macar partea de teren ce se suprapune conform cadastrului.
Pe de alta parte, daca el are titlu (hotararea de uzucapiune) si este si intabulat , iar eu am doar titlu (hotararea de uzucapiune), nu are el castig de cauza tocmai pt ca este intabulat terenul lui?
Actiunea in revendicare este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar. Actiunea de rectificare CF treabuie formulata in termenul de 3 ani de la intabularea terenului partii adverse pentru a nu fi considerata prescrisa. Incercati o rectificare de carte funciara direct la OCPI. Se poate daca exista intelegere de ambele parti si astfel ar fi si costurile mai mici. Bine ar fi sa faceti macar o actiune de granituire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru mincinos+actiune in revendicare ? dumitru2000 dumitru2000 X a intocmit cu ajutorul expertulului cadastrist o documentatie cadastrala care cuprinde si o parte din terenul vecinului Y. Y nu are cadastru facut. X a ... (vezi toată discuția)
Proprietate întabulată peste care ulterior au suprapus o parcelă vecină, parțial în cadastru fără notare în cf Ardelean Gheorghe Ardelean Gheorghe Bună ziua, Prezint mai jos o situație din OCPI și Justiție probabil extrem de rar întâlnită, așadar interesantă. ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren - suprafete care se suprapun. actiunea impotriva cui va fi pornita? rachima rachima Ma confrunt cu urmatoarea problema: Detin un teren care pana in prezent nu a fost intabulat. De curand am inceput demersurile pentru intabularea acestuia, ... (vezi toată discuția)