avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pfa si concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pfa si concediu de crestere a copilului

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la unele intrebari legate de concediul de crestere a copilului.
Sunt angajata cu norma intreaga cu salariul brut de 756 lei si netul de 576 din 2007.
Am si un PFA cu norma de venit a carei activitate am inceput-o in ianuarie 2010
Cati bani imi revin in momentul in care intru in concediu de crestere a copilului?Sunt in luna a 7- a acum.
Daca intru in concediu de crestere acopilului este obligatoriu sa imi inchei activitatea pe PFA? Nu as putea in continuare sa incasez bani pe ea?

Va multumesc frumos si astept un raspuns din partea d-voastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 7 Octombrie 2010
La stabilirea indemnizatiei se iau in considerare ambele categorii de venituri si se determina prin aplicarea cotei de 85% din veniturile nete.
Si pentru veniturile din activitati independente se impoziteaza cu 16% si se imparte la nr. de luni, iar asupra acestei sume se aplica 85%.
Pe perioada cresterii copilului activitatea PFA trebuie sa se suspende.
Va multumesc foarte mult pt raspuns. Spuneti-mi va rog unde anume scrie in lege ca activitatea tr sa se suspende, ca am cautat pe net dar nu am gasit baza legala.

Multumesc inca odata.
1. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 7 - (1) Concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se acordă, pe bază de cerere, aprobată de către angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea persoana îndreptăţită.
(2) În situaţia persoanelor îndreptăţite care realizează venituri profesionale din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

2. Din OUG 148/2005:
Art.12...
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Veniturile din PFA sunt venituri profesionale supuse impozitarii deci se aplica pct.2 de mai sus.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite .
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(art.19 ind.1 din HG nr.1025/2006).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa cred lauradobre lauradobre eu nu lucrez,sotul este angajat la o societate cu carte de munca cu un venit brut de 1100ron/luna,are si o firma care este PFA tot pe numele lui,cu incasari in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Niculina Orzan Niculina Orzan Prin instructiunile de aplicare a Normelor metodologice a OG 148/2005, , art.2 alin.1 , lit. a , se fac precizari cu privire la baza de calcul a indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Vio5 Vio5 Daca in perioada anterioara nasterii am functionat pe un post unde am avut indemnizatie de conducere, acest venit se ia in calcul pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)