avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul medical reduce durata concediului de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul medical reduce durata concediului de odihna?

Daca un salariat are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an si a beneficiat de 2 luni de concediu medical, concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata, adica 10 luni?
Cel mai recent răspuns: gaby1970 , utilizator 13:30, 6 Octombrie 2010
Da

Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII

ART. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Buna ziua concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat pe durata anului.
Concediul medical este considerat incapacitate temporara de munca, si deci nu e timp efectiv lucrat.
Sper ca m-am facut inteles.............
Aveti insa grija la un singur aspect: exista contracte colective la nivel de ramura a economiei nationale, care prevad, in favoarea salariatului, ca unele concedii medicale (de obicei cele provenind din accidente de munca) NU diminueaza c.o.
Buna ziua,

Art.5 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare va da raspunsul la intrebare(daca institutia este una la care face referire aceasta HG)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
gaby1970, utilizator
gaby1970 a scris:

Buna ziua,

Art.5 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare va da raspunsul la intrebare(daca institutia este una la care face referire aceasta HG)


Art. 5
(1)Salariaţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.
(2)În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).

Aici e vorba de perioade mari de suspendare. Daca am doar doua luni intr-un an de CM , nu ma incadrez la 12 luni sau mai mult, si sa zicem ca nici daca insumez pe doi ani medicalele nu trec de 2-3 luni, atunci cum se acorda CO?

Opinia repondentilor de mai sus ar fi ca pentru perioada de concediu medical nu se acorda CO, din practica insa nu am intilnit angajator care sa adune cite 3+5+10 zile de CM de-a lungul unui an si sa scada la CO. Bine logic, asa ar fi, dar daca nu e prevazut expres omul poate contesta, cu vesnica intrebare, " unde scrie?"
Aici cazul concret e mai simplu ca sint doua luni succesive. Dar sint unii care aduna de-a lungul anului tot doua luni de concediu medical dar din cite 5-7 zile si carora nu li se diminueaza CO. Mai ales daca CO a fost deja efectuat si medicalul a aparut ulterior... Si atunci persoana in cauza pe buna dreptate zice ca de ce ei sa i se scada si altora nu.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna pe perioada incapacitatii de munca ravecabot ravecabot Buna ziua intrebarea mea este cum se acorda concediului anual de odihna pentru persoanele ale caror concediu medical depaseste 12 luni si se intinde pe ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical crmnradu crmnradu Buna ziua! Am o colega care in cursul acestui an a efectuat peste 180 de zile calendaristice de concediu medical, in etape, intercalat cu program redus, cod ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma va rog în legatura cu concediul de odihna... MARA MALINA MARA MALINA Lucrez in sanatate -bugetari... In data de 17.04. 2012 m-am intors din concediul de crestere a copilului de 2 ani si mi s-a spus acum ca nu am dreptul la ... (vezi toată discuția)