avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz de concediere

am fost invatat de o doamna de la ITM sa depun o cerere la serviciu prin care sa informez angajatorul ca voi lucra doar 4 ore pe zi in timpul preavizului conform unor legi din codul muncii fara a afecta salariul ce il voi primi iar restul de 4 ore sa il folosesc in a-mi cauta de lucru.Doamna vorbea de art 247 ,47(3)si 79(5).Ulterior alte surse mi-au spus ca asta ramane la latitudinea angajatorului si ca poate sa accepte dar sa ma plateasca doar cele 4 ore.ma poate ajuta cineva ?eu nu mai inteleg nimic
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:02, 6 Octombrie 2010
Conform Contractului colectiv munca la nivel national 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Deci, aveti dreptul, daca sunteti concediat din motive ce nu tin de persoana dvs, sa fiti pontat 8 ore insa sa lucrati doar 4 ore, fara sa va ia din salariu.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
mon_maria, utilizator
Doamna de la ITM are dreptate, v-a sfatuit bine si corect.
Angajatorul fie minte, fie este prost informat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul in timpul preavizului marchadora marchadora ce drepturi am daca sunt in preaviz din pana in data de15 sept 2010?in legatura cu programul de lucru,ca la noi se sta mai mult de 8 ore.daca nu ma supun ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala balint lucia balint lucia Patronul unei irma vrea sa concedieze o persoana pe motiv ca i se desfiinteaza locul de munca.Va rog sa ma ajutati caci nu stiu exact cate zile de preaviz se ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)