avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... in cazul unui divort, sotia are drept la imobilul in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

in cazul unui divort, sotia are drept la imobilul in care locuieste cu sotul daca acesta a primit prin donatie imobiliul respectiv?

succesiuni
bunurile dobandite de catre unul din soti in timpul casatoriei prin donatie se considera bunuri proprii ale sotului donatar, in afar cazului cand donatorul a prevazut expres ca bunul este pt ambii soti. deci sotia nu va avea dreptul la imobil in cazul unui partaj,deoarece nu este un bun comun
daca am inteles bine sotul a primit imobilul prin donatie si, in aceasta situatie, imobilul este bun propriu a sotului si nu comun.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
ContSters71920, utilizator
Art. 30 din C. familiei- Bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrarã este nulã. Calitatea de bun comun nu trebuie sã fie doveditã.

Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune mocutzy27 mocutzy27 buna ziua! un imobil dobandit in timpul casatoriei nu mai poate fi considerat bun comun in anumite situatii? daca da va rog sa mi enumerati si mie ... (vezi toată discuția)
Divort alina_z alina_z Daca m-am hotarat sa divortez si toate bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite inainte de casatorie ce sanse am sa le pastrez? Am fost casatoriti 5 ... (vezi toată discuția)
Donatia intra la partaj? paulini_iolanda paulini_iolanda daca parintii imi doneaza 50% din apartamentul lor, in cazul divortului, sotul are drepturi asupra donatiei? (vezi toată discuția)