As avea si eu nevoie de putin ajutor: vreau sa creez o noua pers juridica impreuna cu o alta firma (eu am SRL, si partenerii la fel), si as vrea sa stiu
1. care sunt implicatiile - cu drepturi si obligatii pt ambele
2. daca este posibil ca managing partnerii sa detina cota egala, 50-50%
2 pers. juridice se pot asocia prin incheierea unui contract de asociere in participatiune (art. 251-256 Cod comercial). Asociatia în participatiune se caracterizeaza prin lipsa de personalitate juridica.
1. Fiecare, asociatul si asociantul, trebuie sa aduca un aport in asociatie, ori in natura, ori in numerar ( de ex. primul vine cu un spatiu, iar al doilea cu bani pentru amenajarea lui). Fiecare membru asociat se poate obliga fata de terti (cu care a contractat) în mod direct şi distinct. Fiecare membru asociat este independent juridic şi comercial.
2. Dupa o evaluare efectuata de un expert autorizat se va stabili aportul fiecarui asociat.
Cred ca dorinta autorului subiectului era destul de clara: "vreau sa creez o noua persoana juridica" sau altfel spus in loc de asocierea lui Gheorge cu Ion pentru constituirea SC...SRL se asociaza SC "X" cu SC "Y" pentru constituirea unei SC "Z" (persoana juridica inscrisa in Reg Com) in care fiecare din asociati (SC X si SC Y - zisi "managing parteneri") sa detina cate 50% (de ce nu) din capitalul social al noii societati. Problema pusa la pct 1 este insa prea vaga (drepturile si obligatiile fiecarui asociat, fie el Gheorghe sau SC "Gheorghe" SRL rezulta din legislatia aplicabila societatilor comerciale, legislatia fiscala, actul constitutiv etc. etc).
se constituie un nou SRL cu asociati persoane juridice in loc de persoane fizice. difera doar necesarul de documente pentru constituire, in rest procedura este aceeasi. din punct de vedere contabil se vor tine contabilitati paralele daca una sau ambele societati mai fac in mod independent si alte activitati decat cele pe care le au in comun.
Intr-adevar, e vorba de asociere a doua SRL-uri si constituirea totodata a unei a treia cu Gheorghe1 si Gheorghe2 ca managing partners, avand o contributie egala - 50-50.
Imi dau seama ca prima intrebare era mai vasta (am sa verific legea), dar m-ati lamurit in legatura cu al doilea issue.
Asociere
adrianabresug
o societate are probleme financiare si doreste o asociere cu o alta societate ,este posibila asocierea intre o societate cu raspundere limitata si o societate ... (vezi toată discuția)