avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociere

o societate are probleme financiare si doreste o asociere cu o alta societate ,este posibila asocierea intre o societate cu raspundere limitata si o societate pe actiuni?
SA-ul aduce bani in SRL dar sub ce forma ca si majorare capital ?E posibil sa fie asociat o societate comerciala nu o persoana fizica ?Stiu ca asocierea prin participare la capitalul altei societati se face in urma unui contract incheiat la RC de catre asociatul SRL si SA dar ca sa apara ca si asociat numele SA-ului e posibil ?
Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 15:34, 15 Mai 2013
Se poate constitui o asociere in participatiune si intre persoane juridice. SA/SRL
Contractul de asociere ,trebuie sa cuprinda date ref. la
-partile contractante
-obiectul de activitate
-contributia asociatilor in bunurisi drepturi (Legislatia romaneasca nu impune restrictii in ceea ce priveste tipul de bunuri care pot forma aportul la asociere, prin urmre si banii pot constitui un aport;
-cota procentuala de participaere a fiecarui asociat la veniturile sau pierderile din cadrul asocierii
-desemnarea asociatului care sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autortati
-conditiile de incetare a asocierii
Asocierea in participatiune este rentabil sa o realizati, pentru derularea unei activitati comune, dar concrete.

Daca insa va intereseaza sa aduceti capital in firma cu probleme, atunci puteti accepta intrarea unui nou asociat (actionar), care la randul sau ori sa crediteze societatea, ori alaturi de ceilalti actionari sa majorati capitalul social.

La obiect: nu exista piedici cu privire la forma juridica pe care o imbraca noul asociat (actionar). Astfel poate fi o societate pe actiuni sau un SRL, fara probleme.

Iar societatea in care intra noul asociat nu isi va modifica nici ea forma juridica. Adica daca este SRL, ramane SRL, sau daca este SA, ramane SA.
mai am cateva nelamuriri
1.in cazul asocierii cum vine,, contabilitatea se tine distinct fata de contabilitatea proprie,,?
adica fac evidenta dubla ?intrarile de materie prima in care contabilitate se inregistreaza in cea proprie sau in ambele ?La fel si pt facturile de vanzare ?Ce se inregistreaza in contabilitatea asocierii ,ca si acte ma refer ?Din cate am inteles SRL va tine contabilitatea asocierii si nu stiu ce trebuie sa inregistrez si unde ?
2.daca vine un nou asociat banii pe care ii varsa in contul firmei pot fi dusi in contul de capital social adica sa fac 5121=456 si 456=1012 conform noului statut ?Asociatul SRL nu doreste sa vanda din partile sociale existente la acel moment dar accepta un nou asociat cu aportul sau .e corect ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/cesionare parti sociale adrianabresug adrianabresug O societate cu raspundere limitata ,asociat unic , doreste sa vanda parti sociale unei alte persoane care sa devina asociat cu 50 % din capital .Ce ... (vezi toată discuția)
Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)
Exercitiu contabil Costi1989 Costi1989 Capitalul social se împarte în 296.052,50 de părţi sociale egale, în valoare nominală de 1 RONfiecare, deţinute în totalitate de asociatul ... (vezi toată discuția)