avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

1 problema:
O persoana (barbat) a lucrat cel putin 3 ani la o firma cu contract de munca, ( postul s-a desfiintat) si acum s-a angajat la alta firma dupa 2-3 luni tot cu contract de munca .Cum se procedeaza in cazul in care sotul vrea sa intre in concediu de ingrijire copil :
-se considera succesive cele 2 contracte ?
-trebuie sa lucreze 12 luni la firma actuala ?
-poate sa faca cerere pentru crestere ingrijire copil in locul mamei oricand in cei 2 ani -de exemplu sa stea mama un an si apoi sa intre tatal ?
2 problema:
La firma unde a lucrat sotul a stat acasa in concediu medical 90 zile pentru probleme la coloana vertebrala .Intrebarea este daca pentru acelasi diagnotic mai poate sa ia concediu medical la firma actuala si daca acest concediu se ia in calcul in cazul in care face cerere de crestere copil,trebuie sa aiba 1 an lucrat curat (scazute concediile medicale si cele de odihna) sau se pune 1 an si se ia in considerare doar cotizatiile la sanatate?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:33, 7 Octombrie 2010
1). Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei (RON).
In cazul dvs, deoarece exista o intrerupere de 2-3 luni, nu mai poate cumula in ultimul an cele 12 luni de munca necesare concediului CIC.
2). In calculul celor 12 luni se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
-si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
-au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
-au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
-au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii
-au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
-au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
-au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
-au beneficiat de pensii de invaliditate;
-au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
-au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
-se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
-se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
Deci perioada concediului medical se considera la calculul celor 12 luni.
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Pentru problema 1:
ca sa poata beneficia de concediul de ingrijire copil (de 2 ani, cu indemnizatie de 85% din venituri), tatal (ca si mama) trebuie sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitarii (contract de munca, pfa, etc.) in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Deci, o pauza de 2-3 luni intre contracte de munca, in timpul celor 12 luni dinainte de nastere duce la pierderea dreptului la concediu de crestere copil.
Daca are stagiul respectiv, tatal poate oricand sa o inlocuiasca pe mama, si invers.
dar dupa o pauza de 2-3 luni, contractele nu sunt succesive, din pacate.

problema 2:
nu stiu daca mai poate lua medical pentru aceeasi problema.
insa, daca poate, concediul medical (la fel ca si somajul) se considera stagiu asimilat pentru cele 12 luni de "realizat venitrui profesionale".
Pentru cele 12 luni nu conteaza plata asigurarilor de sanatate, de somaj etc., ci doar sa fi realizat venituri impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil carmen_ana carmen_ana Buna ziua! Am si eu cateva intrebari. S-a discutat despre aceasta problema dar in fiecare caz sunt cateva probleme. V-as ruga sa imi raspundeti daca se ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil alexxadavyd alexxadavyd :O punea cineva mai devreme problema daca perioada de realizare a veniturilor profesionale pentru deschiderea dreptului la concediul de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)