avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dovada expirata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dovada expirata

Am decis sa scriu ce am patit si sa cer ceva ajutor aici avand in vedere ca sunt cativa oameni specializati sau trecuti prin intamplari asemanatoare. Poate la randul meu o sa dau si eu o mana de ajutor.

1. In iulie am facut un accident cu motocicleta (fara urmari grave, nici macar nu am cazut de pe motocicleta) mai exact am lovit o masina cu piciorul…..am sunat la salvare mai mult din cauza socului. S-a facut un dosar, m-a sunat cineva de la cercetari penale si am inteles ca s-a anuntat neinceperea urmariii penale; am inteles ca ar fi vorba de autovatamare in situatia in care nici eu nici persona cu masina neavand nici o pretentie. In acest timp eu puteam sa conduc cu dovada de la politie pe care o obtineam de la judecatorie printr-o cerere care ulterior o duceam la Udristei pentru a-mi pune stampila pe dovada pentru inca 30 de zile.

2. Pentru a avea drept de a circula procedura trebuia repetata in fiecare luna: o cerere pentru “Prelungirea dreptului de a conduce”

3. Am tot mers si am facut de vreo 2 ori. In septembrie pe 30 a expirat din nou si am zis ca ma duc luni pe data de 04.10.2010 sa fac cerere si apoi la Udristei ca sa mai prelungesc o luna sau pana la finalizarea cazului obligat fiind sa pierd timpul in fiecare luna cate doua zile(prima zi la tribunal sa fac cererea si a doua zi la tribunal sa iau actul emis in urma cereri cu care trebuie sa ma duc la Udristei sa imi puna stampila pe dovada).

PROBLEMA

Pe data de 04.10.2010 am avut o urgenta si am zis hai ca ma duc cu masina si maine ma voi duce sa fac cererea pentru ca programul este extrem de scurt de la 9 la 12 doar in 3 zile. Ghinionul meu sau prostia mea de a ma urca la volan cu toate ca era o urgenta medicala, cu dovada expirata . Am fost oprit de politia rutiera si s-a deschis un nou dosar unde s-a specificat faptul ca am condus cu dovada expirata, printr-o declaratie pe care cei de la politie m-au pus sa o scriu. Am incercat sa le explic ca e prima zi si nu se da pe loc si am avut si o urgenta medicala la fel cum am scris si in declaratie dar nu am reusit sa obtin nimic.

ACUM

Mi s-a luat vechea dovada si am primit una fara drept de a conduce. Am mers la Udristei a doua zi la cercetari penale sa ma documentez ce si cum ar trebui sa fac cum ca sa pot conduce si cand se clarifica situatia.
Acolo am vorbit cu un domn care avea dosarul meu (primul cel cu accidentul de motocicleta) si a zis ca a dat neinceperea urmariri penale si ca il timite la procuratura. Am intrebat ce ma fac cu celalat caz al doilea dosar si a zis ca nu ma poate ajuta, ca ar sti ce trebuie facut dar nu e treaba lui si sa ma duc sa vb la sectorul 1 atunci cand va ajunge dosarul acolo ca el lucreaza cu dosarele de la sectorul 5.

Am cateva nelamuriri:

-De ce nu am primit si eu un proces verbal ci doar o simpla dovada?

-Ce este de facut in continuare ca sa pot conduce? Fapta se incadreaza la conducere fara permis sau cu permisul suspendat conform art. 86 dar eu, normal, aveam dreptul sa conduc daca mai faceam o cerere. Ar ajuta la ceva sa ma duc la procuratura sa fac o cerere prin care sa imi elibereze cei de acolo un document care sa ateste fatul ca puteam conduce si mi se prelungea dreptul de a conduce daca faceam cererea ?

-un avocat m-a sfatuit sa ma duc la procuratura sa cer sa mi se elibereze un certificat de grefa deoarece doasarul nu a fost solutionat si doresc acest certificat pentru eliberarea unei dovezi de prelungire a dreptului de conducere. Ce parere aveti?

-credeti ca acest incident se poate solutiona cu ceva grav? Avand in vedere ca nu mai am antecedente nici pentru depasirea vitezei nici pentru alcool si nici pentru alte fapte de natura penala.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si ajutor.
Cel mai recent răspuns: alexix_art , utilizator 14:41, 10 Octombrie 2010
Ca de fiecare data politistii nostri comit abuzuri,sunt neintelegatori si nu isi fac treaba...v-o incadrat fapta la conducere cu permisul suspendat degeaba ati mai fi avut dreptul daca cererea nu era valabila.V-a sfatuit bine domnul avocat dar nu stiu daca va mai elibereaza dovada de prelungire a dreptului de a conduce in cazul in care v-a surprins cu ea expirata.Grav nu poate fi pt ca nu ati facut nimic grav doar ca o sa va poarte asa pe drumuri un timp pana va da permisul pt. ca asa merge sistemul.
Va multumesc pentru raspun. Mai astept si alte sfaturi, idei.
Vi s-a retinut permisul de conducere pentru ca vi s-a suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Dovada ce vi s-a dat are caracter de derogare dandu-va dreptul de a conduce pentru o perioada limitata de timp. Expirand termenul pentru care vi s-a acordat cu caracter derogatoriu dreptul de a conduce reveniti la situatia initiala. Adica la cea cu permisul suspendat. Fiind depistat in aceasta perioada conducand un autovehicul pe drumurile publice sunteti tratat ca atare. Conducerea unui vehicul avand permisul suspendat constituie infractiune si se pedepseste conform Codului Rutier.
dny Daniel a scris:

Ca de fiecare data politistii nostri comit abuzuri,sunt neintelegatori si nu isi fac treaba...v-o incadrat fapta la conducere cu permisul suspendat degeaba ati mai fi avut dreptul daca cererea nu era valabila.V-a sfatuit bine domnul avocat dar nu stiu daca va mai elibereaza dovada de prelungire a dreptului de a conduce in cazul in care v-a surprins cu ea expirata.Grav nu poate fi pt ca nu ati facut nimic grav doar ca o sa va poarte asa pe drumuri un timp pana va da permisul pt. ca asa merge sistemul.

NU văd ce abuz au comis poliţiştii în acest caz. Omul nu avea permis şi nici dovadă valabilă. ªi încă ceva... este foarte grav, o să se lase cu cazier.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
eugen68octavian, utilizator
Eugen,

Daca ai fi citit toata descrierea mea de sus ai fi vazut ca nu am primit nimic inafara de o dovada ceea ce nu cred ca este normal......

In al doilea rand daca poti sa ma ajuti cu un sfat sau o ideee ti-as multumi; nu inteleg de ce ar trebui sa apara si un cazier? poate imi dai niste detalii in cazul in care nu e doar o simpla parerea.....La primul dosar sa dispus neinceperea urmaririi penale...si am inteles ca o fie soldat cu autovatamare intrucat niciunul dintre cei implicati in accident nu are nici o pretentie...

Oricum, multumes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada permis expirata alexix_art alexix_art acum 3 luni fratele meu a accidentat o masina parcata cu motocicleta si si-a fisurat un degete de la picior (daune la motocicleta si la masina nu sunt deoarece ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime (eu), autoaccidentare, cu motocicleta. ... kasimir kasimir Accident rutier cu victime (eu), autoaccidentare, cu motocicleta. Singur pe sosea. Alcool zero. Nu exista alte urmari sau implicatii. Permis retinut de Pol in ... (vezi toată discuția)
Neinceperea urmaririi penale lucitheman lucitheman ce se intampla cu permisul de conducere retinut pt conducere in stare de ebrietate daca se da nup (vezi toată discuția)