avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren neintabulat-dilema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren neintabulat-dilema

buna ziua! legat de un teren intravilan, am o intrebare: mama a detinut un lot de teren mostenit de la tatal ei( e singura fiica a lui).acolo a facut casa in 1975,si in care sta acum .In 1984 a intabulat din acel lot 250 mp, asa cum era pe atunci .In 1990, a primit titlul de proprietate pe 1000mp.Acum ar dori sa intabuleze tot terenul.Se poate adauga cei 1000mp la cei 250mp deja intabulati in 1984 sau se scad cei 250 mp deja intabulati din cei 1000mp? (ea detine acum, de multi ani de fapt,un teren mai mare in acel loc-gradina casei,proprietate a unei rude indepartate care nu mai traieste si care nu l a mai revendicat nimeni).Multumesc.
Cel mai recent răspuns: van_allen78 , utilizator 16:03, 18 Octombrie 2010
Va intabula doar diferenta de 750mp., pentru terenul detinut trebuie sa faca dovada cu acte ca este proprietara, daca nu are atunci nu-l poate intabula.
se va intabula doar diferenta respectiv 750 mp.
ok, dar celalalt il detine de peste 30 de ani plus ca in urma cu 18 ani l a si platit proprietarilor , cu act scris de mana si martori(din pacate nu mai traiesc martorii) Ce se poate face ?
iar titlul de proprietate a fost dat in 1991 , cand erau deja intabulati cei 250 de mp, tinand seama de faptul ca tot terenul il detine ea.
Pentru terenul "mult mai mare...proprietate a unei rude indepartate care nu mai traieste si care nu l a mai revendicat nimeni" va trebui sa incerce sa obtina un titlu. Fie prin cumpararea, donatia etc. de la acea ruda, daca mai traieste, fie prin dezbaterea succesiunii rudei daca aceasta a decedat si mama are vocatie la succesiune, fie printr-o actiune in uzucapiune pe baza prescriptiei achizitive, daca sunt intrunite conditiile (mai greu, dar nu imposibil), sau prin introducerea unei actiuni in constatarea proprietatii, daca intre mama dvs. si acea ruda exista un act de cedare a proprietatii in forma actului sub semnatura privata, iar ruda nu mai poate fi gasita, fiind plecata in strainatate. Consultati un avocat cu prezentarea actelor pe care le aveti la dispozitie.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire mamana mamana Am un act de vanzare -cumparare intre parintii mei cu clauza de intretinere. Actul este facut in anul:1984 pe casa si 250 metri patrati(asa se facea la acea ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate act vanzare cumparare vacarunicolaie vacarunicolaie in anul 1983 am cumparat o casa cu 250mp conform legii 18/1991 am primit o adv. cu 1000mp,iar fostul propietar un proces verbal de punere in posesie cu 910mp. ... (vezi toată discuția)
Trecere teren din folosință în proprietate Mariuca06 Mariuca06 Bună ziua! Cum se poate obține proprietatea pe un teren pe care îl am doar in folosință. Am act de vânzare-cumpărare pe casa, datat în 1984,iar pe ... (vezi toată discuția)