avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidare

persoanele juridice pot fi acuzate de delapidare ? cum se poate proba ? ce efecte au aceste acuze asupra administratorului ? se poate sari procedura peste firma si sa se ajunga direct la administrator ? cand o firma are mai multe datorii la diversi furnizori de ce poate fi acuzata ? multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 20:43, 8 Octombrie 2010
persoanele juridice pot fi acuzate de delapidare ?

Infractiunea de delapidare are un subiecta ctiv calificat si anume un functionar (fie functionar public fie un salariat care exercita anumite atributii in cadrul unei persoane juridice). Prin urmare nu poate fi acuzata de delapidare o persoana juridica.

cum se poate proba ?

De obicei prin expertize dispuse de organele de urmarire penala sau de catre instanta.

ce efecte au aceste acuze asupra administratorului ?

Textul legii se refera la administratorul bunurilor insusite, folosite ori traficate si nu la administratorul societatii comerciale. In masura in care bunurile avute in vedere se aflau in administrarea ori in paza juridica a administratorului societatii comerciale si acesta poate raspunde penal.

se poate sari procedura peste firma si sa se ajunga direct la administrator ?

Nu exista o "procedura cu firma". Cocietatea comerciala insa va pune la dispozitia organelor de urmarire penala toate inscrisurile si inregistrarile contabile solocitate.

cand o firma are mai multe datorii la diversi furnizori de ce poate fi acuzata ?

Daca datoriile sunt urmarea unor relatii comerciale corecte, fara elemente de natura penala, atunci societatea va putea fi somata inclusiv in instanta sa isi achite acele datorii.

Da,persoanele juridice pot face acuzate de infractiunea la care faceti referire
Daca exista proobe temeinice care atesta ca reprezentantii societatii au insusit,folosit ,traficat in intersul sau ori pentru altul bunuri/valori aflate in administrare,raspunderea societatii se rasfrange asupra reprezentantilor sai legali
ynocentta nu vreti sa mai reflectati asupra celor afirmate mai sus ?
Personal cred ca, continutul constitutiv al infractiunii de delapidare si conditiile subiectului activ ar impune mai multa atentie din partea dvs.
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
ContSters84518, utilizator
Buna seara! Si eu sunt de parere ca o persoana juridica nu poate fi acuzata de delapidare prin prisma subiectului activ al infractiunii de delapidare care este individualizat de textul de lege: functionarul. Acesta nu are cum sa fie persoana juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coautoratul la infractiunea de delapidare damon damon Buna...sunt student la drept si am o nelamurile pe care ii rog pe cei in domeniu sa ma lamureasca...la drept penal una din intrebarile de la examen a fost ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta penal boureanulidia boureanulidia Buna ziua Am fost administrator la o firma cu 2 asociati in perioada 2007-iunie 2009, cind am predat administrarea celuilalt asociat. In aceasta perioada, in ... (vezi toată discuția)
Delapidare girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta persoana angajata la o societate de distributie care a desfasurat activitate de agent vanzari dar in contractul de munca este trecut \"sofer\" si nu s-a facut ... (vezi toată discuția)