va scriu in numele mamei mele, care peste 16 ani va avea vartsa legala de pensionare, dar abia 9 ani lucrati cu carte de munca. serviciu nu isi mai poate gasi pt ca locuieste intr-o zona greu accesibila. cum isi poate completa anii, pentru a putea beneficia de pensie? am inteles de la ceva cunoscuti ca exista o formula prin cate timp de un cotizeaza la casa de pensii cu o anumita suma, iar apoi, timp de 9 luni poate lua ajutor de somaj in baza acelei cotizatii. din pacate nu stiu foarte multe despre aceasta..... v-as ruga tare mult sa ma ajutati. multumesc anticipat
1. Pentru a putea iesi la pensie delimita de varsta are nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
2. Deci i-ar mai trebui minimum 6 ani de cotizare.
3. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, mama dvs se poate asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala.
4. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
5. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
6. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
7. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
8. De indemnizatie de somaj nu poate beneficia decat daca incheie si la AJOFM un contract de asigurare pe cel putin 12 luni. Dar, in acelasi timp trebuie sa aiba contracte de asigurare si la pensie si la sanatate.
Varsta de pensionare
cdragus1
Am 52 ani barbat,am vechime de 26 ani+1 an armata +somaj 1 an de atunci nu mai lucrez, as vrea sa platesc in continuare din buzunar in continuare la casa de ... (vezi toată discuția)