avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire cu o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire cu o mostenire

Am un prieten al carui bunic a murit .Precizez ca bunicul respectivului era orfan,recent descoperindu-si cateva rude(2 nepoti,sau veri ).Bunica lui vrea sa-i lase mostenire apartamentul .Din ce stiu eu nu cred ca se poate acest lucru..sau se poate?Bunica celui in cauza nu cunoaste nici o ruda a fostului ei sot .
In acest caz cum se dezbate mostenirea?
Bunica prietenului meu poate deveni acum unica proprietara a apartamentului?

Cel mai recent răspuns: Carmen-Tunde Borsanyi , Avocat 09:10, 13 Ianuarie 2008
Daca bunicul si bunica au avut un singur copil, al carui fiu este prietenul dvs. , nu are nici o problema in a mosteni apartamentul. Problema se schimba daca bunicii au avut si alti copii.

Pe numele cui e apartamentul in acest moment? Doar al bunicii?
Nu inteleg ce legatura are faptul ca bunica vrea sa-i lase apartamentul prietenului cu faptul ca bunicul are sau nu rude.
Va rog reluati problema si clarificati, nu am prea inteles.
Mai este important ce fel de rude, exact, sunt cele descoperite... Si cum ele sunt, dar nu le cunoaste bunica? Cine le stie atunci?
Bunica poate deveni unica proprietara a apartamentului daca copilul sau copiii ei renunta la mostenire in favoarea ei. Celelalre rude ale bunicului nu pot veni la mostenirea sa, daca bunicul are mostenitori in linie descendenta, adica copii, nepoti de fiu, care inlatura celelalte categorii de mostenitori.
Ce-i drept cam confuza explicatia mea...cam asa am primito si eu.
In seara asta am aflat cum sta treaba de fapt.
Practic bunicul si bunica nu ii sunt lui bunici ..sunt unchi si matusa dar pt. mama lui, el a fost crecut de ei si le zice bunici...Iar povestea in mare suna cam asa:
Bunicul lui este orfan crescut la casa de copii.pana acum cativa ani nu stia nimic de eventualele rude..acum ceva timp sia descoperit 2 veri sau nepoti(oricum daca sunt nepoti nus de pe frate sau sora).
El a murit acum cateva zile dar fara sa apuce sa-i faca acte lui pe apartament..iar acum bunica lui fiind batrana se gandeste sa le faca cat mai repede...
Iar faptul ca bunica lui nu cunostea rudele decedatului este pt ca el nu vorbea niciodara de ei,nici nu era preamandru de ei.Practic nimeni nu prea stie nimic de ei .
Si acum marea intrebare:poate "bunica "lui sa-i faca acte Rudele raposatului au drepturi?Si daca poate cam ce trebui sa faca ?
A si inca ceva:Dupa moartea "bunicului" "bunica" devine automat unic proprietar sau nu?
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2008
raku, utilizator
Tot nu inteleg... aia sunt veri sau sunt nepoti? Daca sunt nepoti, cum adica nu sunt de frati? Dar de ce ar putea fi? Ca doar n-o fi uitat bunicul de vreun copil de-al sau care sa-i fi facut acum nepoti?
Imi pare rau, poate intelege altcineva povestea.
Bunica poate deveni unica mostenitoare si proprietara, insa depinde cine mai poate veni la mostenire, daca vine...
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire elaparaschiv elaparaschiv In arilie anul acesta a murit matusa mea, sora mamei. La 15 iulie a murit varul meu, copilul matusii. La 1 august a murit si unchiul meu. Matusa si unchiul au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)
Mostenire ruda indepartata gabiK71 gabiK71 buna ziua As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau ... (vezi toată discuția)