Va pot raspunde la intrebarea legata de casa de sanatate.
Cei de la casa de sanatate au acces la baza de date de la finanate, asa ca nu exista un termen, pentru ca ei o sa va vada ca sunteti suspendat. Dar pentru mai multa precautie mergeti cu decizia de suspendare, la casa de sanatate.
@Amelia Munteanu:
Indemnizatia pt crestere copil nu este conditionata de plata contributiei de sanatate ci de realizarea timp de 12 luni a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleza ca „Începand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei”.
Multumesc mult amandurora pentru raspunsuri.
Attn G. David:
Motivul pentru care am postat intrebarea nr 2 este ca la Casa de Sanatate am platit atat acel 5,5% lunar (obligatoriu), cat si un extra 0,85% reprezentand o contributie pt "concedii si indemnizatii" (optionala) - asta la sugestia unei functionare de acolo, ca sa 'ajute" (?) la calculul indemnizatiei viitoare, pt ingrijirea si cresterea copilului pana la 2 ani. Am achitat, pentru siguranta, oricum nu era o suma mare, insa inca nu mi-e clar de ce a fost necesara.
Voi cauta in lege detalii privind aceasta contributie suplimentara de 0,85%, daca aveti cumva vreun indiciu, va multumesc anticipat.
Stimata doamna, procentul de 0.85% platit la Casa de sanatate o sa va ajute in cazul in care o sa aveti vre-un concediu medical.
Pentru concediile medicale prevazute de art. 2 din OUG nr. 158/2005 si anume:
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
(2) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.