avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... suspendarea PFA si anuntarea Casei de Sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

suspendarea PFA si anuntarea Casei de Sanatate

Suspendarea unui PFA - traducator se declara si se opereaza de catre Administratia Financiara, asta e limpede.

Nelamuririle mele sunt legate de:
- In ce termen de la suspendarea la Finante 9de ex. 30 nov. a.c., o data cu intrarea in concediu postnatal) si cum se notifica/anunta Casa de Sanatate cu privire la suspendarea PFA ?
- Trebuie sa existe un anumit stagiu de cotizare (min. X luni) pentru a "recunoaste" contributia achitata ca PFA respectiv, a o cumula ulterior, la calculul indemnizatiei pt cresterea copilului ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 16:54, 11 Octombrie 2010
Va pot raspunde la intrebarea legata de casa de sanatate.
Cei de la casa de sanatate au acces la baza de date de la finanate, asa ca nu exista un termen, pentru ca ei o sa va vada ca sunteti suspendat. Dar pentru mai multa precautie mergeti cu decizia de suspendare, la casa de sanatate.
@Amelia Munteanu:
Indemnizatia pt crestere copil nu este conditionata de plata contributiei de sanatate ci de realizarea timp de 12 luni a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleza ca „Începand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei”.
Multumesc mult amandurora pentru raspunsuri.
Attn G. David:
Motivul pentru care am postat intrebarea nr 2 este ca la Casa de Sanatate am platit atat acel 5,5% lunar (obligatoriu), cat si un extra 0,85% reprezentand o contributie pt "concedii si indemnizatii" (optionala) - asta la sugestia unei functionare de acolo, ca sa 'ajute" (?) la calculul indemnizatiei viitoare, pt ingrijirea si cresterea copilului pana la 2 ani. Am achitat, pentru siguranta, oricum nu era o suma mare, insa inca nu mi-e clar de ce a fost necesara.
Voi cauta in lege detalii privind aceasta contributie suplimentara de 0,85%, daca aveti cumva vreun indiciu, va multumesc anticipat.
Stimata doamna, procentul de 0.85% platit la Casa de sanatate o sa va ajute in cazul in care o sa aveti vre-un concediu medical.
Pentru concediile medicale prevazute de art. 2 din OUG nr. 158/2005 si anume:
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
(2) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale concediu risc prenatal/prenatal si indemnizatie crestere copil andrada_83 andrada_83 Buna ziua! Eu sunt angajata in functia de referent la o institutie publica, institutie ce cumuleaza 2 alte doua subunitati din 2006. In anul 2012 am avut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil FPG FPG Buna seara! Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este ... (vezi toată discuția)