avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi salariale concediu risc prenatal/prenatal si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi salariale concediu risc prenatal/prenatal si indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
Eu sunt angajata in functia de referent la o institutie publica, institutie ce cumuleaza 2 alte doua subunitati din 2006. In anul 2012 am avut concediu fara plata pe decursul a 6 luni ,reincadrarea mea facandu-se cu august 2012. Intre timp am ramas insarcinata si data de nastere a copilului ar fi 28 iulie. Intrebarea mea este:pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului avand in vedere ca iti trebuie 12 luni cotizatie? In cele 12 luni intra si concediul prenatal la calcul? O alta intrebare ar fi, avand in vedere ca mi s-a acordat un contract de plata cu ora la cealalta subunitate...fiind cumva cumul de functii (acolo sunt profesor pe perioada determinata in sistem CPO)in eventualitatea unui concediu de risc prenatal se ia ca baza de calcul salariul brut pe ambele pozitii ocupate sau doar pe incadrarea de baza la una din subunitati? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 5 Aprilie 2013
de asemenea,..la concediu prenatal in venitul brut aferent ultimelor 6 luni lucrate se includ si veniturile obtinute de la plata cu ora ?Multumesc
1. - Daca nasterea are loc in iulie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt august 2012 - iulie 2013.
- Nu trebuie 12 luni de cotizare ci 12 luni de obtinere de venituri profesionale impozabile.
- In aceste 12 luni intra si veniturile obtinute din concedii medicale (inclusiv concediul de risc de sarcina sau concediul de sarcina = prenatal).

2. Indemnizatiei pentru concediu de risc maternal se plateste de toti angajatorii de la care ati obtinut venituri din care s-a retinut contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
Va multumesc din suflet!Imi puteti spune in baza carei legi se aplica punctul 2 de la raspunsul dvs respectiv
(2. Indemnizatiei pentru concediu de risc maternal se plateste de toti angajatorii de la care ati obtinut venituri din care s-a retinut contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii)
pentru ca mi s-a spus de la contabilitate ca veniturile obtinute din ore suplimentare sau cele aferente contractului de plata cu ora nu intra la suma finala a brutului
1. Daca pentru veniturile obtinute din plata cu ora angajatorul plateste contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci se vor lua aceste sume in calculul indemnizatiilor pentru orice fel de concediu medical (inclusiv concediile de risc maternal si concediul de maternitate).

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...

Art. 6
...
(6) Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sã depunã declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurãri de sãnãtate la care sunt luate în evidenţã ca plãtitori de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate. Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datoreazã asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau asupra veniturilor declarate în contractele de asigurare socialã, pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e).
...

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
...
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal/ de crestere a copilului EvaB EvaB Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal ... (vezi toată discuția)