avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal

Buna ziua,
Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal.
Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ca si PFA.
A platit lunat contributiile pt sanatate si a platiti suplimentare si la FNUASS (cei 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Incepand cu 27 Februarie a solicitat la ONRC suspendarea activitatii.

Suspendarea activitatii trebuia facuta dupa ce intra in concediu prenatal?
Din cate stiu, data suspendarii la ONRC trebuie sa fie prima zi a concediului prenatal.
Dar, intrucat 1 Martie a fost sambata, am fost la ONRC pe 27 sa solicit suspendarea si am intelez ca ziua suspendarii este cea a depunerii cererii, respectiv 27 Febr.
In cazul asta apar 2 zile fara activitate intre data suspendarii si cea a intrarii in concediul prenatal.
E vreo problema acest lucru?
Trebuie sa merg la ONRC si sa solicit rectificarea datei de suspendare a activitatii?

O persoana mi-a spus ca: "Stagiul de cotizare trebuie sa fie de 12 luni inaintea nasterii, fara intreruperi (nici macar o zi)" dar nu am gasit nicaieri aceasta specificatie in legistatie.

Multumesc anticipat,
Andrei

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:33, 6 Martie 2014
1. Pe perioada concediului de maetrnitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu trebuie sa suspende activitatea PFA.

2. Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate daca aveti cel putin 6 luni de plata a cotei de contributie de 0,85%, inainte de luna in care solicitati concediu de maternitate

3. Activitatea PFA trebuie suspendata numai incepand cu data cu care solicitati concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau 2 ani.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1.
...
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 6
...
(6) Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sã depunã declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurãri de sãnãtate la care sunt luate în evidenţã ca plãtitori de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate. Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datoreazã asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau asupra veniturilor declarate în contractele de asigurare socialã, pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e).
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
In momentul in care am fost la CASMB sa intreb ce proceduri / documente sunt necesare pentru a beneficia de concediul de maternitate, mi s-a spus ca trebuie sa suspend activitatea la ONRC.
Cereti-le si baza legala a acestei afirmatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ce contributii catre finante va trebui sa platesc ca pfa pe perioada concediului medical? irinaandruhovici irinaandruhovici Buna ziua, Am deschis un PFA (pe norma de venit) care si-a inceput activitatea in data de 14.01.2015 iar abia in ianuarie 2016 voi avea 12 de luni de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfi + cm malina19 malina19 buna ziua,am o problema mare. nu sunt de profesie contabil si nu ma lamureste nimeni. am un PFI (persoana fizica independenta) de un an. lucrez si cu ... (vezi toată discuția)