Va rog mult poate stie cineva raspunsul la intrebarea ce am adresat-o zilele trecute.
Buna ziua,
Am deschis un PFA (pe norma de venit) care si-a inceput activitatea in data de 14.01.2015 iar abia in ianuarie 2016 voi avea 12 de luni de activitate care cumuleaza si perioada concediului medical platit de CAS.
Mentionez faptul ca sunt insarcinata si am intrat in concediu prenatal in data de 16.11.2015.
Pentru a beneficia de concediu de crestere copil, inclusiv indemnizatia de crestere copil, in baza legii trebuie sa fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni anterioare nasterii copilului.
Am inteles ca abia la incheierea concediului medical activitatea va trebui suspendata la Registrul comertului pentru a intra in concediu de crestere copil.
Ceea ce nu stiu este : ce contributii catre finante va trebui sa platesc pe perioada concediului medical? si anume : ce contributii imi sunt platite de Casa de asigurari pe perioada concediului si ce mai datorez eu?
Ma refer la contributiile inscrise pe decizia de plata emisa de ANAF, cele ce se platesc trimestrial.
Multumesc anticipat pentru un raspuns.
Datele mele de contact sunt: irina_silion@yahoo.com
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin.(1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.
Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...
2. Asadar, pentru a beneficia de concedii medicale si si indemnizatii sunteti obligata sa depuneti declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care sunteti luata in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Multumesc pentru raspuns, am platit cota pentru concedii si indemnizatii adica cei 0.85% iar in prezent sunt in concediu de maternitate ( prenatal).
Ceea ce voiam sa stiu, se refera la obligatiile mele fiscale ca si PFA pe perioada acestui concediu.
Va trebui sa platesc pentru PFA (pe norma de venit) la ANAF contributiile ( CAS, CASS si impozit ) aferente deciziei de plata pe perioada acestui concediu?
Cu stima,
Irina A.