avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa imi platesc din urma cartea de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa imi platesc din urma cartea de munca

Pot sa imi platesc din urma cartea de munca? Si asi mai avea o intrebare sunt eleva la liceul cu frecventa redusa daca raman insarcinata beneficiez de prenatal
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 29 Noiembrie 2014
Nu aveti ce sa platiti din urma , intrucat nu se poate.

Pentru a avea stagiu de cotizare la pensie , sanatate sau somaj va trebui sa incheiati contracte de asigurare cu Casa de pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si AJOFM.

1. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata inainte de luna in care intrati in concediu de maternitate.

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Acordarea CCC nu este conditionata de plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj.
OUG 158/2005
Art. 2. - (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
.....
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;

b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;
.....

In calitate de eleva nu avetii dreptul la concediu prenatal si postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil stavageo stavageo Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu o mare nelamurire pe care o am si nu stiu unde sa ma interesez cum se procedeaza. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal/ de crestere a copilului EvaB EvaB Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal ... (vezi toată discuția)