avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale amplasarea localului farmaciilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

amplasarea localului farmaciilor

Buna tuturor!
Este permis ca mai multe farmacii sa fie amplasate in acelasi complex comercial?Faceti si o trimitere la lege va rog.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 15:48, 11 Octombrie 2010
alexchiciu a scris:

In aceasta speta, da. dar in general, farmaciile se supun unui sistem de arondare teritorial/nr de locuitori (asemanator notariatelor) conform legii farmaciei.
Este drept, prin lege chiar centrele comerciale sunt exceptate de la sistemul de arondare, acolo se pot deschide farmacii/drogherii fara a se tine seama de acesta.

D-le Alex
E posibil sa ai dreptate, dar in acest caz este mare...bai.
Eu nu spun ca am dreptate sau ca tin mai mult la legea concurentei decat la cea a farmaciei, dar pe aceasta din urma nu ocunosc.
Stiu ca a existat o incercare de arondare a pacientilor la farmacii. Nu stiu daca s-a materializat propunerea, ca onor legislativul roman schimba legile mai ceva ca mine sosetele: de doua ori pe zi.
Nu am auzit de arondarea farmaciilor la teritorii. O astfel de prevedere ar fi o bariera in calea liberei circulatii a marfurilor si serviciilor, ceea ce ar contravenii Acquis-ul comunitar.
In ceea ce priveste notarii publici. Char daca acestia si-au "impartit" teritoriile, nici o persana nu este tinuta de aceasta si poate alege notarul pe care il vrea.
iata ca m-am inselat si eu, Legea farmaciei nr. 266/2008 stipuleaza ca:


Art. 12. — (1) Infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban se face in functie de numarul de locuitori, dovedit prin adeverinta eliberata de autoritatea administratiei publice locale, dupa cum urmeaza:
a) in municipiul Bucuresti, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) in orasele resedinta de judet, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) in celelalte orase, o farmacie la 4.000 de locuitori.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se poate infiinta cate o farmacie comunitara in gari, aerogari si centre comerciale de mare suprafata, definite conform legii, in care se desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul de produse si de alimentatie publica, situate intr-un singur imobil, care utilizeaza o infrastructura comuna si utilitati adecvate potrivit Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Dovada incadrarii spatiului in aceasta prevedere se elibereaza de autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala se afla.

Deci....legea zice una per centru comercial si daca stau sa ma gandesc, cam una am si vazut in fiecare mall, si eventual inca un plafar or so.

Acum....ca se bat sau nu cu acquis-ul, e partea a doua; pana la Dumnezeu te mananca sfintii si pana acolo, nu-ti da Ministerul Sanatatii aviz.....si n-ai decat sa reclami unde stii ....din pacate, asa stau lucrurile la noi.

In ceea ce priveste notariatele, n-am zis ca nu poti apela la care vrei (in unele orase....ca la Sibiu te trimit notarii insisi la al de care "apartii") ci ca Camera Notarilor nu aproba infiintarea decat in baza unui sistem bazat pe nr populatie/raza....

In concluzie: se pare ca legea farmaciei impune O SINGURA FARMACIE per centru comercial
Merçi, d-le Alex
Acuma am citit si eu legea.
Este foarte interesanata, mai ales:
- ART. 23 (1) Farmacia se amplaseaza numai la parterul cladirilor, cu acces liber si direct din strada.
- Art. 9 (4) Intre localul farmaciei nou infiintate si celelalte farmacii trebuie sa existe o distanta de cel putin 250 de metri
( De aici daca ma uit prin fereastra la V este o farmacie la 50 m, iar la N, tot la 50 m o alta intr-un compl. com.)
hi hi, cea din complexul comercial este exceptata #-o#-o#-o
Aprobarile nu tin atat de Ministerul Sanatatii, cat de Colegiul Farmacistilor care sunt stat in stat ca si Notarii, in ceea ce priveste interpretarea Legii 266.Pentru ca de multe ori, in functie de interese, chiar daca legea specifica in mod relativ clar modul de arondare/functionare a farmaciilor/drogheriilor, pe de alta parte, Colegiul,in functie de pile si situatii deroga frecvent de la litera legii in modul de acordare a autorizatiilor de functionare a farmaciilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare farmacie ramy84 ramy84 Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru infiintarea unei farmacii, astfel incat sa poata incheia contract cu Casa Nationala de Asigurari de ... (vezi toată discuția)
Drogherie prodan eugen prodan eugen Doresc sa deschid o drogherie in mediul rural. va rog sa-mi spuneti daca poate fi infiintata ca PF, AF, intreprindere individuala, PFA sau doar ca SRL [ avand ... (vezi toată discuția)
Avizare farmacie umana purdnaxela purdnaxela Buna ziua, Doresc sa intreb daca se pot infiinta farmacii comunitare in cladiri cu doua nivele, cu scara interioara? La parter oficina (spatiul de vanzare), ... (vezi toată discuția)