avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Departe de copil, acum divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Departe de copil, acum divort

Ma gasesc intr-o situatie deplorabila si confuza. Locuiesc in Canada de multi ani, fiind plecat dinainte de '89 din Romania. Sotia a venit cu ocazia casatoriei aici, din 2006. A nascut un baietel anul trecut. Problemele care le-am avut inainte in casnicie se pare ca au devenit mult mai mare cand a venit mama ei la noi, cu ocazia nasterii copilului. Vara asta, cam la 6 luni dupa nastere, sotia a spus ca isi doreste foarte mult sa mearga in vizita in Romania o data cu intoarcerea mamei ei, sa vada copilul strabunica, rudele, etc., urmand sa se intoarca dupa 6 luni. Acum o saptmana mi-a spus ca a depus actele de divort, si ca s-a inscris de cand a ajuns in Romania la o facultate care tine 3 ani. Sufar fizic la gandul ca va tine copilul departe de mine. Eu nu am cum sa ma mut in Romania, am slujba aici, si un copil mai in varsta dintr-o relatie anterioara. Acum sunt ranit si confuz, caci nu stiu ce optiuni am. Ea sustine ca este pentru binele copilului sa stea in Romania, pentru ca acolo se simte iubita de mama ei si rude. Este chiar posibil sa ia copilul de langa tata si sa plece si sa il tine departe fara nici o problema? Oare exista ceva ce pot sa fac pe cale legala sa fiu parte din viata copilului? Multumesc anticipat pentru orice sfat si opinie.
Cel mai recent răspuns: unk , utilizator 18:24, 11 Octombrie 2010
Asta se intampla foarte des din pacate, in ultimii ani....Daca sotia dvs nu doreste sa se mai intoarca, nu o puteti obliga, si de asemanea poate cere desfacerea casatoriei si incredintarea ei spre crestere si educare a minorului..Consultati un avocat, si solicitati-i acestuia sa va reprezinte interesele la proces. Bafta!
aveti dreptul de a pastra legaturi personale cu minorul, mai exact de a-l vizita pe acesta, dar desigur in Romania.
avocat Cristina Popescu
Nu stiu daca inteleg gresit, dar eu daca ma prezint la tribunal cand se face divortul sau daca nu ma prezint, se pare ca decizia este aceeasi, o sa se incheie divortul si ei i se va da drept irevocabil la copil. Si atunci singura optiune pe care o mai am e doar sa inghit pilula amara si sa incerc sa traiesc asa, cu gandul ca am pierdut copilul.

Ca sa clarific, chiar daca as putea cumva sa o aduc cu forta, sunt convins ca nu ar fi de folos. Ma gandesc la binele copilului, si daca ea e fortata sa faca ceva de genul asta ar fi nefericita, si ar afecta si copilul. Si totusi, e atat de greu pentru mine sa accept ca la propriu, eu nu voi fi parte din viata copilului. E greu de acceptat ca voi fi doar un tata fictiv. Mi-e foarte dor de el. Doamnelor avocate, va multumesc la amandoua pentru sfaturile legale.
aveti totusi posibilitatea sa solicitati instantei incredintarea copilului dvs.
Parintele caruia nu i se incredinteaza minorul, are dreptul sa vegheze la cresterea si educarea minorului si de a avea legaturi personale cu acesta..
Daca nu va prezentati veti fi obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25 % din veniturile pe care le realizati si nu 16,5 % cum este legal, pentru ca instanta nu va cunoaste faptul ca mai aveti un minor caruia ii acordati intretinere, iar reclamanta nu are interes sa faca cunoscut instantei acest aspect si nici nu veti obtine un program de vizitare al acestuia ( care e drept se poate promova si printr-o actiune separata).
Prin urmare chiar daca nu va puteti prezenta, aveti posibilitatea sa mandatati un avocat in baza unei procuri speciale care sa va apere interesele in fata instantei, cu privire la aspectele mai sus aratate.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Divorþ ContSters78681 ContSters78681 Buna ziua, datele problemei sunt urmatoarele : iubitul meu urmeaza sa divorteze, dar doreste sa ii lase fostei drepturi asupra copilului - drepturi de ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor ContSters66743 ContSters66743 in primul rand va salut cu respect sunt casatorit de 8 ani iar in urma casatoriei a rezultat un baietel care la ora actuala are 6 ani. in urma cu ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului sorin77 sorin77 as vrea sa stiu in ce conditii eu ca tata as putea obtine incredintarea minorului.sunt in divort cu sotia din culpa comuna,ea a cerut incredintarea catre ea cu ... (vezi toată discuția)