avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii europene
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii europene

Am 31 de ani si am terminat o facultate si am lucrat din 2002 pana in 2009 in Italia.Anul acesta am revenit in tara,definitiv,si mi s-a spus de la Casa de Pensii ca nu mi se recunoaste ca vechime la pensie in Romania nimic .Precizez ca am lucrat legal si am contribuit la Sistemul de asigurari sociale din Italia toti acesti ani.Am prezentat hartii in acest sens.Am nevoie de recunoasterea contributiilor pt. ca as dori sa beneficiez de pensie de invaliditate gradul3 cu drept de munca,fiind diagnosticat cu leucemie.Raspunsul dat de Casa Judeteana de Pensii a fost ca daca aveam macar o zi lucrata in tara ,aveam dreptul de a beneficia de pensie.Oare nu suntem in UE?Oare ce sa fac si cui sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:36, 10 Octombrie 2010
Imi pare rau ca sunteti bolnava / bolnav, dar cei de la pensii au dreptate. Sa incerc sa va explic si voi incepe cu art. 8 din Legea nr. 19/2000: "Constituie stagiu de cotizare perioadele în care persoanele au plătit contribuţii de asigurări sociale în sistemul public din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte."

Prin urmare, perioada lucrata in Italia si in care ati platit contributii statului italian constituie stagiu de cotizare si in Romania. Dar numai perioada, nu si veniturile realizate in Italia. Pensia se determina in functie de veniturile, sporurile si adaosurile cu caracter permanent realizate in Romania si pentru care s-a retinut si virat contributia de asigurari sociale.

In alta ordine de idei, in Romania pensiile se acorda pe baza principiului contributivitatii statuat de art. 2, lit. e) din Legea nr. 19/2000. Dvs. nu ati contribuit la sistemul public de pensii pentru a putea primi drepturi de pensie.

In concluzie, in Romania nu ati realizat venituri, deci nu ati platit CAS, prin urmare nu puteti beneficia de drepturi de pensie.

Exista o solutie si este chiar simpla: sa incheiati un contract de asigurare sociala cu casa de pensii pentru ce perioada doriti. In acest mod veti contribui la sistemul public de pensii si veti putea beneficia de drepturi de pensie.
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in strainatate. cum procedez pentru ca perioada sa fie luata in calcul pentru pensie? croitorumihail croitorumihail Buna ziua, am 44 de ani, am lucrat in italia 4 ani si 7 luni cu contract de munca, apoi am beneficiat de somaj acolo, as dori sa stiu va rog ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Despre pensie marusia76 marusia76 Buna ziua! Am o intrebare va rog. Mama a iesit la pensie anticipata ,apoi in cea de drept dar in toata aceasta perioada a avut contract de munca 4 ore ... (vezi toată discuția)