avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SPETA LEGEA 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SPETA LEGEA 18

Buna seara! Am si eu o speta in care Primaria mi-a respins, in mod total eronat zic eu, cererea de restituire pe motiv ca nu m-am adresat in timp in baza Legii 10/2001. Speta este urmatoarea: Am de revendicat un teren intravilan. Parintii mei au formulat initial o cerere in baza Legii 18/91, imediat dupa aparitia acestei legi. Ulterior, nu m-am mai ocupat de acest caz intrucat nu aveam acte de proprietate, pentru ca o data cu privarea de libertate a bunicului a urmat si confiscarea actelor de proprietate, cu ocazia perchezitiei.
Mult mai tarziu, in anul 2005 am formulat o noua notificare in baza Legii 247/05, care modifica inclusiv Legea 18 (Titlul IV), prin care am solicitat terenul, fiind indusa in eroare de autoritatile locale care mi-au spus ca acest teren este extravilan.
In iulie 2009 reusesc sa obtin actele de proprietate certificate de Arhivele Statului, din care rezulta cu certitudine ca acest teren a fost confiscat in baza Decretului 111/1951, la care bunicul meu a formulat contestatie in anulare. Contestatia i-a fost admisa, iar in anul 1956, in timp ce pe rolul Tribunalului se afla dosarul, in recurs, bunicul meu a fost arestat si ulterior condamnat politic.
Desi dupa ce au primit actele de proprietate, la circa un an si jumatate, mi-au respins cererea pe motiv verbal, dar nu scris, ca nu m-am adresat pe Legea 10/2001, cu mentiunea de a ma adresa in termen de 10 zile pe Legea 18 - contestatie la Comisia Judeteana.
Am formulat contestatie la Comisia Judeteana in termen si am depus-o la Comisia Locala, conform procedurii. Nici in momentul de fata, contestatia mea formulata in 17.07.2010, inregistrata la 21.07.2010 nu a fost inaintata Comisiei Judetene, respectiv Prefecturii.
Intre timp, am formulat si cerere de despagubiri pentru constatarea carcaterului politic al condamnarii bunicului meu, pe langa despagubiri la suma limitata de Oug 62, solicitand si despagubiri materiale pentru terenul nerestituit inca. Pe aceasta Lege (221/2009) nu cred ca am vreo sansa.
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa continui procedura pe Lg. 247 sau sa urmez Lg. 221? Primaria refuza sa inainteze dosarul Prefecturii pe motiv ca nu s-a tinut comisie.
De asemenea, am aflat ca abia a fost promulgata HG 932/2010 pentru modificarea si completara Normelor metodologice de aplicare a Legii 10. Am inteles ca aceasta Hotarare i-ar repune in termen pe cei care nu au formulat notificari in baza Legii 10. Oare prevederile acestei HG 923 se aplica si situatiei mele, ma repune si pe mine in termen sa pentru o notificare in baza Legii 10. Daca nu este, spuneti va rog daca exista alt act normativ care m-ar repune pe mine in termen pentru o cerere in baza Legii 10.
Va multumesc pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 20:04, 9 Octombrie 2010
Mergeti cu ambele cereri, atat pe legea 247/2005 cat si 221.
Formulati cerere la Comisia judeteana de fond funciar si la
prefect prin care sa le aduceti la cunostinta toate aceste imprejurari
si sa le aduceti la cunostinta actele noi de proprietate la care faceti
referire.
Solicitati expres sa fie solutionata contestatia dvs impotriva refuzului
comisiei locale si sa va fie reconstituit dreptul de proprietate.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstituire drept proprietate MihaiBucur MihaiBucur Buna ziua! Mama mea a formulat doua cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru un teren intravilan, conform Legii 18/1991, de la autorul sau ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez pamantul? andrei013 andrei013 Am un pamant pe care l-a luat statul inainte de '89 ,pe care am si acte.As dori sa stiu daca pot sa il recuperez In prezent acest teren a fost vandut de ... (vezi toată discuția)
Speta legea 247/05 ruta2012 ruta2012 Buna seara! Comisia Locala mi-a respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pt. un teren, adresata in baza Legii 247, pe motiv ca terenul nu ... (vezi toată discuția)