avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reconstituire drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reconstituire drept proprietate

Buna ziua!
Mama mea a formulat doua cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru un teren intravilan, conform Legii 18/1991, de la autorul sau (respectiv bunicul meu), cereri formulate in anii 1991 si 1992. A decedat in 1996. Ulterior eu am reformulat cererea pe prevederile Legii 247/2005, care modifica Legea 18, in termenul prevazut de Legea 247, respectiv pana la 30 noiembrie 2005. Am considerat aceasta ca o situatie de repunere in termen pentru toate cazurile nerezolvate la timpul respectiv. Nu am formulat cerere pe prevederile Legii 10/2001.
Deoarece nu am cunoscut cu exactitate suprafata de teren si adresa terenului viran pentru care am cerut reconstituirea si nici nu am avut actele de preluare abuziva, intrand in posesia documentelor de la Arhive abia acum cateva zile, documente pe care le-am si depus la Primarie, va adresez urmatoarea intrebare:
Pot beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de nepot, de la autorul meu, in temeiul Legii 18, avand in vedere faptul ca acum cunosc adresa unde este situat terenul si acum detin actele de proprietate si preluare abuziva, terenul fiind preluat in baza Decretului 111/1951, hotararea judecatoreasca de confiscare fiind comunicata cu viciu de procedura doar la adresa terenului viran si nu la domiciliul autorului, care intre timp a fost mutat cu serviciul intr-o localitate in alta? Acesta a facut contestatie impotriva hotararii, contestatia a fost admisa, fiind repus in termenul de recurs, dar nu stiu cum s-a solutionat recursul, deoarece nu am mai primit un asemenea document de la Arhive. Pana acum nu am primit solutia Comisiei Locale de aplicarea Legii 18.
Dat fiind faptul ca Legea 18 reglementa atat terenurile intravilane cat si extravilane (art. 35 si 36), am mers numai pe aceasta lege si nu am trecut la Legea 10.
Daca nu voi putea primi teren pe vechiul amplasament, pot solicita teren in echivalent sau despagubiri, avand in vedere ca art. 36 din L.18 nu prevede aceste masuri? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 08:59, 3 August 2009
Da, puteti solicita teren in echivalent sau despagubiri in cazul in care actualul amplasament al terenului este ocupat de alte constructii.
B-)
In niciun caz prevederile Legii nr.10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare nu ar fi fost aplicabila situatiei enuntate de dvs.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren intrat in proprietatea statului fara titlu valabil Wien Wien Tatal meu a instrainat in 1988 casa parinteasca situata intr-un oras din jud. Dolj si mostenita de la parintii acestuia. Terenul intravilan in suprafata ... (vezi toată discuția)
Speta legea 18 ruta2012 ruta2012 Buna seara! Am si eu o speta in care Primaria mi-a respins, in mod total eronat zic eu, cererea de restituire pe motiv ca nu m-am adresat in timp in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Reconstituire MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! In cazul in care Comisia Locala de aplicare a Legii 18/1991 respinge cererea petentului, pentru reconstituirea dreptului de proprietate este nevoie ... (vezi toată discuția)