Buna.Incep prin a va spune pe scurt istoria mea.M-am angajat in aceasta companie multinationala in martie 2003 pe post de reprezentant pe 4 judete.lucrurile au decurs fara probleme, targetul a fost facut si toata lumea fericita.in 2007 se nasta prima mea fetita cu care am stat 7 luni acasa dupa nastere iar anul acesta in ianuarie s-a nascut cea de a doua fetita cu care am stat acasa doar 4 luni,deci am reinceput serviciul de 4 luni si ceva.Am participat la sedinta din luna septembrie iar dupa intoarcere acasa in 28 sept am fost convocati la bucuresti(toata divizia de repi adica 21 pers, convocare facuta luni ca marti la 15 avem sedinta).Am avut tot felul de banuieli legate cu divizia noastra dar nici decum ce s-a intamplat.Am fost invitata de HR si NSM in sala de sedinta si mi-a fost pus in vedere,verbal, ca de la 01.nov de desfiinteaza toata divizia si sa accept niste salarii compensatorii si sa semnez desfacerea contractului de munca cu acordul ambelor parti.Nu am semnat nici o hartie si nici nu am primit nici un preaviz.Am stat si am reflectat la aceasta situatie si m-am decis sa cer mai multe salarii compensatorii dar mi s-a refuzat negocierea.In continuare ma prezint la servici asa cum mi-a spus HR sa-mi vad linistita de treaba.Mentionez ca sunt unic intretinator de familie pt ca sotul meu nu mai are servici la ora actuala,lucru care l-am adus la cunostiinta angajatorului si ca doar eu si inca o colega de a mea suntem in aceasta situiatie ea acceptand salariile compensatorii,tuturor celorlalti colegi oferindu-li-se alte posturi.Intrebarile mele sunt urmatoarele:daca s-a efectuat un abuz impotriva mea si cum trebuie sa-l tratez?daca ma pot intoarce in concediu de ingrijire copil?
Stimata doamna, imi pare rau pentru situatia in care va aflati.
raspunsul este ca da puteti sa va intoarceti inapoi in crestere copil, este dreptul dumneavoastra.
Codul muncii:
Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;
Faceti o cerere prin care anuntati ca doriti sa va intoarceti in crestere copil, nu va poate rezuza, este dreptul dumneavoastra, iar indemnizatia se va relua.
Ce fel de abuz s-a savarsit asupra dvs ? ... din cea ce spuneti, angajatorul va decide desfiintarea diviziei unde lucrati , a propus anumite salarii compensatorii si incetarea c.i.m. cu acordul partilor ..... Este dreptul lui de a propune, asa cum si dvs aveti dreptul de a nu accepta aceste lucruri .
Da, va puteti intoarce in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
eu am intreba daca s-a efectuat un abuz?in primul rand stiu ca e nevoie de un preaviz din partea angajatorului, preaviz care nu l-am primit inca, se notifica si la itm din cata stiu eu lucru care nu cred ca s-a intamplat,in desfacerea cim mai stiu ca sunt niste criterii de indeplinit si anume daca esti unic intretinator de familie, ceea ce sunt,se restructureaza angajatii cu contract de colaborare nu cei cu carte de munca.cama ata stiu eu.
Am depus o plangere penala la parchetul general pt aceste lucruri de care nu s-au tinut cont si voi lasa organele abilitate sa spuna daca am sau nu dreptate.
ce parere aveti?am procedat bine sau nu?
parerea mea este ca v-ati pripit cu plangerea penala: daca acest angajator a procedat pana acum corect cu dv si cu ceilalti angajati, acum, fiind in plina reorganizare, pentru a evita concedieri colective ,a incercat sa va propuna mai intai o incetare amiabila a contractului individual de munca-nu este nimic ilegal in acest lucru.
Puteti face cerere sa intrati in concediul de crestere si ingrijire copil.
2. Angajatorul este cel care decide desfiintarea posturilor ...in cazul concedierilor individuale , lnici Codul Muncii si nici CCMN nu prevad expres anumite criterii de care sa se tina seama cand se efectueaza concedieri individuale.
3. Preavizul nu se notifica ITM-ului si nici nu este obligatoriu sa emita instiintarea de preaviz, angajatorul poate emite direct decizia de concediere in care trebuie sa mentioneze expres durata preavizului si data de cand incepe sa curga.
Decizia fiind emisa inainte de a incepe sa curga termenul de preaviz.
In practica, se procedeazaai inati la instiintare preavizului si apoi la emiterea deciziei de concediere.