avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbarea locului de munca conf certif de la medicina ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbarea locului de munca conf certif de la medicina muncii


Subiect: schimbarea locului de munca conf certif medical

Am si eu o problema la care nu pot avea un raspuns de 2 luni:in luna aprilie 2007 am fost operat de hernie de disc.De atunci am fost in concediu medical ,concediu de odihna care au expirat la 1 oct.Vreau sa ma intorc la servici dar sanatatea nu imi permite sa fac efort fizic,trebuie sa evit frigul umezeala si trepidatiile conf certificatului de la medicul specialist si de la medicina muncii.De la medicina muncii s-a recomandat schimbarea locului de munca.de 2 luni stau in concediu fara plata,si nimeni nu face nimic si nici nu-mi da nici un raspuns daca i-mi pot schimba locul de munca.Capacitatea de munca mi-am pierdut-o la locul de munca actual,Fisa mea de angajare a fost perfecta deci un om sanatos.Cum pot afla cite kg. are voie sa ridice un angajat intr-o zi la locul de munca si daca a fost legal ceea ce am facut?Mentionez ca am lucrat consilier vinzari intr-un mag. de electrocasnice,unde efortul fizic este la ordinea zilei(numai o masina de spalat are cel putin 70 kg)Ii pot da in judecata si cere despagubiri deoarece mi-am pierdut capacitatea de munca si ei nu mi-au schimbat locul de munca?am incercat sa iau legatura cu angajatorul si mi-a spus sa-mi dau demisia.este normal?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:13, 1 Mai 2009
Normele de protectia muncii impun ca greutatea ridicata de o persoana sa nu fie mai mare de 35 kg.
Daca angajatorul nu poate sa-ti ofere un alt loc de munca poate sa te disponibilizeze ca necorespunzator profesional, conf. certificatului medical. Nu am inteles de ce v-ati luat concediu fara salariu#-o
In ceea ce priveste chemarea in judecata a societatii pentru despagubirea pierderii capacitatii dvs. de munca este discutabil, trebuie sa gasesti un avocat bun pe litigii de munca si protectia muncii si sa obtii o expertiza care sa-ti dea dreptate.:O E greu dar nu imposibil. Ai nevoie de bani si rabdare si sa nu nimeresti pe mana la vreun av. care doar vrea sa-ti ia banii;)
Va propun urmatoarele (cam tarziu ce-i drept)
- solicitarea catre medicul de medicina de a semnala aceasta boala ca boala profesionala (hernia de disc este prezenta pe lista de boli profesionale)
- sa solicitati angajatorului luarea unei decizii rapide in ceea ce va priveste

- in ceea ce priveste efortul fizic, nu exista obligatii legale; normele amintite (din 2002) sunt de fapt niste ordine ale ministerului muncii si al ministerului sanatatii actualmente abrogate
- in schimb exista recomandari stiintifice - norme ergonomice internationale, adoptate si in Romania de catre ASRO si devenite norme romanesti; acestea nu au insa caracter obligatoriu: greutatea maxima care poate fi manipulata de o persoana depinde insa de o multime de factori precum pozitia, frecventa si repetitivitatea aceleiasi miscari sau ciclu de miscari, distante, dimensiuni obiecte si dimensiuni corporale, forta maxima etc etc; in general greutatile maxime a fi manipulate sunt de sub 25kg.
Ati facut cerere de concediu fara plata?
reglementari din Codul muncii pentru situatia de inaptitudine medicala:

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:

c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Art. 64. - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.@
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.@
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.@
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz

Daca vi se desfacr contractul de munca pentru necorespundere fizica, adica art 61 litera c, veti putea beneficia de somaj daca aveti un stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii.
Norme la lg somaj 76/2002:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare;

In principiu daca angajatorul nu are sa va ofere un loc de munca compatibil cu recomandarile medicale, singura solutie va fi desfacerea contractului de munca, pentru ca nu are voie sa va puna sa lucrati la un loc de munca pentru care nu sunetti apt fizic.

Sa nu va datiu demisia sau sa incetati contractul cu acordul partilor, pentru ca atunci nu veti beneficia nici de somaj. Solicitati sa va inceteze contractul cu art 61 lit c, daca nu aveti posibilitatea de a lucra in alt post convenabil fizic.
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea angajatului pe motiv medical ContSters378354 ContSters378354 Buna seara Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am fost operat de hernie de disc si dupa 8 luni de concediu medical,am revenit la munca!Lucrez intr un mediu ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru ca nu mai sunt apt de munca alex_marian alex_marian Buna seara ,lucrez al o firma de 7 ani locul de munca presupune mult efort fizic ,iar anu asta am suferit o operatie de hernie de disc,am stat in concediu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca conf certif medical rhuna_sara@yahoo.com rhuna_sara@yahoo.com Am si eu o problema la care nu pot avea un raspuns de 2 luni:in luna aprilie 2007 am fost operat de hernie de disc.De atunci am fost in concediu medical ... (vezi toată discuția)