avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa-consecinte?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa-consecinte?

Buna seara,am urmatoarea problema: am lovit o persoana pe trecerea de pietoni destul de tare,si a suferit rani care necesita spitalizare (arcada sparta,zgarieturi pe fata si la picior are o problema la muschi,nu e rupt dar e pus in ghips,nu mai tin exact ce a spus doctorul). Eu stiu ca sunt vinovat si imi asum asta (nu aveam viteza mare,am declarat 65km/h si nu s-a facut vreo expertiza sau ceva,dar era noapte si conditii meteo nefavorabile si am observat prea tarziu pietonul) dar nu stiu cum e mai bine sa fac. Eu vreau sa ma inteleg cu el sa ii platesc o suma de bani (inca n-am vorbit nimic concret) dar nevasta sa parca si-a cam schimbat atitudinea (cred ca a fost indrumata de cineva sa incerce sa ma stoarca de bani). Daca imi cere foarte multi bani as vrea sa stiu cam ce s-ar putea intampla la procesul care urmeaza. Am auzit ca pot exista circumstante atenuante,nu stiu daca se incadreaza ce o sa zic la asta,dar:
-am carnet de 3 ani si nu am absolut nicio infractiune,nici un punct de penalizare nimic
-la momentul accidentului am avut alcoolemie 0
-nu am plecat de la locul accidentului,desi nu erau martori
-pietonul in cauza era beat (eu nu cred ca ar conta prea mult asta,dar din moment ce i s-au recoltat si lui probe,poate conteaza nu? Ca nu ii recoltau degeaba)
-am cazier curat.
-viteza era totusi legala (in Brasov e mai nou limita 60,si eu ma incadram in cei plus 10 km)

Repet,stiu ca sunt singurul vinovat pana la urma,dar vreau sa stiu daca aceea acuzatie de vatamare corporala din culpa pe care o sa mi-o dea instanta va ramane pe viata in cazier,sau exista posibilitatea sa se stearga dupa un anumit nr. de ani,avand in vedere cele spuse mai sus. Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: daniel2010 , utilizator 13:21, 11 Octombrie 2010
depinde da cate zile de ingrijiri medicale are partea vatamata.
de principiu daca sunteti la prima abatere de la normele de drept puteti sa scapati chiar si de pedeapsa
penala.
cel mai bine ar fi sa va impacati cu partea vatamata.
daca nu se poate si incearca sa "va stoarca de bani " explicati ca procesul poate dura foarte mult si pana nu se solutioneaza oricum nu o sa primeasca nimic.
asa ca trebuie gasita o cale de mijloc.
succes
Cele enumerate de dumneavoastra pot constitui circumstante atenuante pe latura penala si care pot duce la o orientare catre minim a pedepsei care va fi pronuntata de catre instanta.
In ce priveste latura civila, cu siguranta o sa fiti obligat la plata daunelor materiale care trebuie dovedite (spitalizare, medicamente, venituri sau diferente de venituri pe care nu le-a obtinut din cauza accidentului, etc) si, eventual, daune morale daca vor fi solicitate si care se apreciaza, nefiind necesar a se dovedi cuantumul lor. Partea buna aici e ca, probabil, aveati un RCA valabil iar societatea de asigurare poate suporta integral sau partial prejudiciul.
In ce priveste cazierul, exista institutia reabilitarii, termenul calculandu-se in functie de pedeapsa prevazuta pentru infractiunea la care o sa fiti incadrat (functie de nr. de zile de ingrijiri si eventualele consecinte ale faptei).
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Va multumesc pentru raspuns,am inteles ca depinde de nr. zilelor de spitalizare. Mie mi s-a explicat azi-noapte de politisti ca daca victima nu necesita 60 de zile de spitalizare atunci nu e vatamare corporala grava si ne putem intelege intre noi fara proces. Nu stiu de cate zile de spitalizare o sa beneficieze,dar in mod sigur nu vor depasi 60,asta mi-au spus doctorii de la spital. Dar presupun ca depinde daca sta 5 zile,sau 10 sau 30. O intrebare: la ce va referiti prin "eventualele consecinte ale faptei"?
Este foarte corect ,daca va beneficia de un numar de zile de ingrijiri medicale mai mic de 60,puteti cadea la o intelegere si isi poate retrage plangerea penala,inlaturandu-va raspunderea penala.
Daca este depsit acest numar ,indiferent de pozitia victimei,urmarirea penala porneste din oficiu.
Cel mai bine este sa va intelegeti in ambele cazuri si sa despagubiti partea vatamata.
Incercati sa purtati discutia cu victima personal,nu in prezenta sotiei.
Da,cred ca este o idee buna sa discut personal cu omul,inca nu am avut ocazia sa fac asta pana acum. Oricum probabil o sa se intereseze si el ca si mine pe la avocati,si o sa afle ca nu te imbogatesti din daunele morale la un astfel de proces,nici pe departe. Multumesc tuturor pentru raspunsuri,o zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din culpa anti-coade anti-coade in cazul unui accident din culpa pe lam produs absolut neintentionat sunt dat in judecata de catre victima ce consecinte pot avea la sfarsitul procesului?nu ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime si parasire loc accident mela2008 mela2008 Buna ziua. Socrul meu a avut un accident, mai precis l-a lovit o masina pe marginea drumului. Soferul a parasit locul accidentului dar a fost gasit. Din cate ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar Fratzika Fratzika Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de ... (vezi toată discuția)